Мирният план на Русия и Турция за Сирия бе подкрепен от Съвета за сигурност на ООН

Мирният план на Русия и Турция за Сирия бе подкрепен от Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи мирната инициатива на Русия и Турция за прекратяване на огъня в Сирия и провеждане на мирни преговори в Астана между представители на сирийския режим и на опозицията, предадоха световните агенции.

В приетата вечерта на последния ден на 2016 г. резолюция членовете на Съвета за сигурност одобряват постигнатите с посредничеството на Москва и Анкара споразумения и изтъкват "голямото значение на пълното им и незабавно изпълнение".

В компромисния текст, приет след консултации при закрити врата, се казва, че Съветът приема с удовлетворение и подкрепя усилията за постигане на мир на Москва и Анкара, и "приема за сведение" споразумението, сключено от тях на 29 декември, уточнява Франс прес, цитирана от БТА.

Предложената от Русия резолюция призовава за създаване на преходно правителство, което да изведе страната от войната, продължила близо шест години, информира ДПА.

Според съобщения в медиите преговорите между сирийското правителство и бунтовническите групировки трябва да се състоят в Казахстан през януари. В текста на резолюцията се подчертава, че тези преговори "са важен етап с оглед подновяването на преговорите под егидата на ООН на 8 февруари 2017 г.", както планира специалният представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Съветът настоява за "бърз, сигурен и безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ" до цивилното население.

В обяснителните бележки към вота представителите в ООН на САЩ, Франция и Великобритания изразиха недоволство, че някои от детайлите по руско-турското споразумение не са им били съобщени. Те казват, че не им е бил представен точен списък с въоръжените групировки, които участват в примирието.

"Представеният пред Съвета текст на руско-турското споразумение все още има неясноти", разкритикува заместник-постоянният представител на Франция Алексис Ламек.

Тримата западни дипломати разкритикуваха продължаващата офанзива на сирийските правителствени сили срещу региона Уади Барада край Дамаск, въпреки примирието, което влезе в сила в четвъртък в полунощ на цялата територия на Сирия, без в него да участват групировките "Ислямска държава" и "Фатах аш Шам".

Режимът на спиране на огъня като цяло се спазва, но все още има изблици на насилие.

Две деца са загинали в навечерието на новата година при артилерийски обстрел на силите на режима срещу район под контрола на бунтовниците на запад от Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

Организацията съобщи и за сблъсъци между правителствените сили и бунтовниците в Уади Барада. Неидентифицирани военни самолети нанесоха поне 10 въздушни удара в тази зона, намираща се на северозапад от Дамаск. Един цивилен почина от раните си, след като вчера пострада тежко при бомбардировка, предадоха световните агенции. Сирийското правителство обвини бунтовниците, че нарочно са повредили водопровод, снабдяващ столицата.

Анадолската агенция съобщи, че Турция е нанесла нови удари по позиции на "Ислямска държава" в Северна Сирия, при които са загинали 23 екстремисти. Анкара, която започна и сухопътна операция в района през август, опитва да прогони джихадистите от град Ал Баб.

Най-малко 49 742 души са загинали през последните 12 месеца в конфликта, включително 13 517 цивилни, от които 2885 деца, посочи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права, който получава информации от мрежата си от активисти в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?