Мирният план в Украйна минава през децентрализация на властта

От понеделник в Украйна започва да действа мирен план, заяви президентът на страната Петро Порошенко.

"Ще бъде предложено прекратяване на огъня като начало. Надявам се това да стане още тази седмица", каза Порошенко на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Той каза, че не е необходимо да се навлиза в "продължителен преговорен процес" и че основната част от мирния му план е изложена в речта му при встъпването в длъжност като държавен глава.

Държавният глава съобщи, че тази седмица ще внесе във Върховната Рада проект за изменението на конституцията.

"Този проект предвижда ключовия елемент на мирния план – децентрализацията на властта”, посочи Порошенко по време на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.
Въпреки изявлението на Порошенко, в Източна Украйна продължиха сблъсъците между правителствените сили и прорурските сепаратисти.

Т.нар. опълченци в "Донецката народна република" съобщиха, че в неделя вечерта над селището Горловка са били свалени два безпилотни самолета на правителствените сили.
Други опълченци - в "Луганската народна република", казаха, че правителствените сили тази нощ отново са обстрелвали с миномети и оръдия село Металист, отстоящо на няколко километра от Луганск

Неизвестни въоръжени лица пък са влезли в Донецк в клон на Националната банка на Украйна, съобщи кметът на града Александър Лукянченко. По думите му в центъра на Донецк положението е напрегнато и затова гражданите не трябва да минават в близост до
банката.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?