Миро ще представи България на конкурса "Евровизия 2010"

Миро ще представи България на конкурса "Евровизия 2010"

Мирослав Костадинов, по-известен като Миро, ще представи България на песенния конкурс "Евровизия 2010" в Норвегия, след като при широко допитване сред наши музикални специалисти и престижни институции той получи 10 от възможни 51 гласа, съобщи Българската национална телевизия (БНТ) в неделя.

От медията обясняват, че според регламента на EBU (Европейския съюз за радио и телевизия) всяка национална обществена телевизия има пълното право сама да определи начина, по който да избере своя изпълнител.

Вече пет години БНТ като институция търсеше най-демократичния подбор, но бе криво разбрана и се родиха доста скандали, се казва в съобщението и се домавя, че в Гърция, Италия и Великобритания, например, обществените медии еднолично посочват своите представители в конкурса.

БНТ тази година за първи път е решила да се възползва от правото си и да избере само един изпълнител за Евровизия, респективно дует или група. За да няма и най-малки съмнения за манипулиране на избора, изпълнителят е определен от 51 наши музикални специалисти и много престижни институции.

След отварянето на 51-те плика с предложения на специалистите пред публиката и зрителите на телевизионното предаване "Всяка неделя с ...", с най-много гласове се е оказал Миро. Така той ще бъде българският представител на "Евровизия 2010" и за него БНТ ще поръча и продуцира пет песни. Във финално шоу чрез гласуване с SMS-и и по телефона, и в пряк ефир зрителите ще изберат песента, която ще представи България в Норвегия.

Споделяне

Още от България