Миролюба Бенатова: "На лешоядите да кажа: Рано е за обяд"

Миролюба Бенатова: "На лешоядите да кажа: Рано е за обяд"

"Благодаря за подкрепата. Повече скришна - от колегите. И явна от публиката. На лешоядите да кажа: Рано е за обяд. Скоро ще си говорим повече". Това написа във Фейсбук разследващият журналист Миролюба Бенатова по повод прекратяването на договора ѝ с Нова тв. В сряда стана ясно, че тя и Генка Шикерова си тръгват от телевизията.

"На тези, които имитират, че се интересуват от свободата на словото, а всъщност гадно чоплят рани и се правят на недоразбрали, нямам какво да кажа. От тях очаквах да не обиждат интелекта си с “въпроси”, но явно толкова могат. Да “рисуват” тайно образи и да подкрепят лъжата с бунт наужким. Всъщност нямат дефицит на акъл. Не достига душа. До скоро", написа още Бенатова в петък. 

Шекерова също коментира раздялата с Нова тв, но по-лаконично: "Благодаря за подкрепата! Продължавам да вярвам, че истината има значение и рано или късно маските падат", пише във фейсбук профила на Шикерова.

След като "Нова Броудкастинг груп" бе придобита от дружеството "Адванс Медия" на бизнесмените Кирил и Георги Домусичеви, от медията си тръгнаха редица журналисти и продуценти, сред които Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова.

Чистката започна с раздялата с един от основателите на Нова телевизия - Силва Зурлева, а после продължи с отстраняването на Виктория Бехар, мениджър на "Стратегическо развитие“ на новините, заради неудобни въпроси към новия шеф на новините в телевизията Миляна Велева за обвързаността ѝ с депутата от ДПС Делян Пеевски. След това се стигна и до прекратените договори с едни от емблематичните лица на медията. 

През април братя Домусчиеви купиха срещу 185 млн. евро от шведската "Модърн тайм груп" медийната група, която е най-голямата у нас със седем телевизионни канала и едноличен или съвместен контрол над редица месечни списания, новинарски, спортен, лайфстайл, финансов и други сайтове. Част от медийната група е и музикалната платформа "Ви Бокс” и други.

Преди две седмици стана ясно, че новото ръководство на Нова телевизия е поставило Бенатова, Шикерова и още един разследващ журналист - Марин Николов, преди избор да прекратят трудовите си договори с медията и да продължат да работят с нея на свободна практика, или да си тръгнат от телевизията. Предложението за авторски договор обаче на практика означаваше, че медията има пълното право да не излъчи някое тяхно разследване.


  

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?