Мирослав Найденов "поема своя кръст" и заради кучетата

Мирослав Найденов, сн. БГНЕС

Разбирам реакцията на неправителствените организации, аз ще поема техните атаки върху себе си и предпочитам мен да ме атакуват сто човека, отколкото хиляди кучета да атакуват всички ни ежедневно по улиците и в този смисъл аз поемам своя кръст, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след края на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Повод за изказването му е намерението за промени в Закона за защита на животните. "Само ветеринарните лекари ще имат право да решават кое от бездомните кучета е агресивно или носи здравен риск за хората", каза министърът.

Има законодателна инициатива и ангажимент от групата на ГЕРБ за промени в закона, като целта е кучетата, които са агресивни и носят здравен риск, да бъдат прибрани и евтаназирани, съобщи министърът. Останалите кучета ще бъдат настанявани в постоянни приюти. Отделно с промените в наредбата се предвижда да бъдат изграждани приюти от отворен тип или места за временно настаняване на кучетата.

Като бивш директор на "Екоравновесие" и като човек, който живее в София, мисля, че всички трябва да чувстваме вина, защото кучетата не падат от небето, каза Найденов в отговор на въпрос дали чувства вина за проблемите с бездомните кучета в столицата.

"Кучетата са резултат от начина ни на живот. Когато аз управлявах "Екоравновесие" имаше постигнат определен баланс между двете крайни искания - от една страна – да бъдат избивани безпричинно кучетата, а от друга страна - искането на природозащитниците да оставим кучетата да си изживеят своя живот на улицата. Работеше се по програма и за няколко години популацията намаля почти наполовина", каза Найденов. "По някакъв начин природозащитните организации взеха превес в баланса, който беше постигнат и масово се връщаха заловени животни на улицата", допълни той, цитиран от БГНЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България