Мирослав Найденов поканен да ходи на 2 месеца в Рияд, за да носи дъжд

Министърът убеждава арабския си колега, че българското пиле е в пъти по-качествено от бразилското

Мирослав Найденов и Фахад Абдулрахман Балгунаим си разменят подаръци

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов си изпроси покана на всеки два месеца да посещава Саудитска Арабия. Това се случи по време на официалното му посещение в кралството във вторник.

 

Двудневната визита на Найденов започна с дъжд, което стана повод той да се пошегува с колегата си Фахад Абдулрахман Балгунаим, че с идването си в столицата Рияд е донесъл дъжда. А саудитският министър го покани в такъв случай да идва на всеки два месеца.

Найденов от своя страна изрази надежда скоро да има директна самолетна линия от България за Саудитска Арабия, което ще облекчи бизнеса в двете държави, съобщи “Фокус“.

Саудитският земеделски министър подари на Найденов фурми, а Найденов обяви, че ще подари две трети от фурмите на българския премиер Бойко Борисов. Фурмите били подбрани, тъй като палмите и камилите били гордостта на арабската държава, а в случая не можели да му донесат камила. Найденов от своя страна подари на Балгунаим кожени патронник и чанта за дивеч и калъф за пушка.

Извън протоколните любезности Найденов се зае да убеждава саудитския си колега в качеството на българското месо. Всяка година Саудитска Арабия внася 5 милиона живи агнета и около 700 000 тона замразени пилета. Най-много пилета се внасят от Бразилия и Франция. Саудитска Арабия има близо 30 млн. жители.

“Българското пиле е в пъти е по-качествено от бразилското“, каза Найденов и предложи да се вземе едно бразилско пиле и едно българско и да се изследват в лаборатория, за да се установят качествата им. “В ЕС са забранени някои добавки и това е причината българските пилета да са толкова качествени. В Бразилия се слагат антибиотици. Българските агнета пасат трева, бразилските ядат фуражи. Това също е разлика в качеството. Въпрос е на предлагане на качествено месо. Българските животински продукти могат да бъдат квалифицирани като биопродукти. Най-богатата страна в арабския свят може да си позволи качество. Като се инвестира в качество, се инвестира в здравето“, заяви Найденов.

Найденов посочи, че българските производители на месо преди 20 - 25 години са били много добре представени в арабския пазар. “В годините на прехода с лека ръка загубихме тези пазари, но в днешни дни постепенно започваме да се връщаме. Започнахме с по-малките – Катар, Обединените арабски емирства, за да дойдем сега в Саудитска Арабия. Да се надяваме, че сътрудничеството ще продължи“, каза министърът.

Министърът на земеделието на кралството Фахад Абдулрахман Балгунаим съобщи, че България ще бъде включена в голямата инициатива на краля на Саудитска Арабия Абдула ибн Абдел Азис Ал Сауд за инвестиции в земеделието извън кралството.

Саудитският министър посочи, че само преди три месеца в страната му е създадена държавна инвестиционна компания в областта на земеделието и хранителната сигурност с бюджет от 800 милиона долара и увери, че част от тях ще бъдат вложени в България. По-специално интересът на Саудитска Арабия е за вложения в областта на зърнените култури и фуражите, животновъдството и производството на храни и рибните ресурси.

Представителят на “Меком”-Силистра Галина Райчева, която е част от делегацията, заяви, че в момента дружеството ѝ изнася 40 000 агнета месечно за Турция. Направен е и първият износ на фирмата за Катар. Министър Балгунаим заяви, че количествата са твърде малки спрямо тяхното потребление, на което министър Найденов отговори: “Заповядайте, нашата държава е отворена за вас и вашите инвестиции”, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?