Мирослав Найденов посъветва приемника си да внимава какво подписва

Найденов посрещна новия земеделски министър Иван Станков с хляб и мед, сн. БГНЕС

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов предаде емоционално поста си на проф. Иван Станков, който досега беше ректор на Тракийския университет в Стара Загора. Найденов го посъветва да внимава какво подписва, защото после може да има проблеми.

 

Проф. Станков беше посрещнат от парадния вход на Министерството на земеделието и храните с питка и мед, след което Найденов го въведе в министерския кабинет.

 

Найденов подали на наследника си и рамка, в която след два месеца да бъде поставена и неговата снимка като 75-и министър на земеделието. Найденов увери, че "оставя хамбара пълен" и пожела да има приемственост между това, което е започнал и работата на новия екип на МЗХ.

 

Проф. Станков съобщи, че до края на деня ще стане ясно кои ще са заместниците му, тъй като след като министърът излиза и двамата зам.-министри също са освободени. Иван Станков обеща, че ще продължи работата на Мирослав Найденов и му благодари за постигнатото в областта на земеделието, което да осигури здрава и стабилна основа на новия кабинет.

 

Новият агроминистър смята, че българското земеделие може да има по-престижно място както в България, така и в Европейския съюз,.

 

Станков ще влезе в работата си с летящ старт, тъй като още на 18 март ще трябва да се включи в обсъждане в Брюксел на новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Той посочи като свои амбиции да подготви основата на стратегии за бъдещо развитие на някои изоставащи сектори като зеленчукопроизводството, овощарството, лозарството, както и всички направления в животновъдството, планинските райони и биоземеделието. Това са проблеми, задълбочени с времето, и днес не можем да приемем за нормално, че половината от млякото, месото и зеленчуците са вносни, коментира земеделският министъ.

 

Оставяме хамбарите пълни, нямаме задължения към абсолютно никого, поетите ангажименти са изпълнени, каза от своя страна Найденов. Той пожела на новия екип на ведомството да успее да направи “усвоими“ договорените за периода до 2020 г. 7.5 млрд. евро за земеделие от еврофондовете. Отчета, който аз не направих, ще го направят хората в следващите месеци и години, посочи още отиващият си министър. Той посочи, че спокоен, че оставя сектора с огромен потенциал в ръцете на хора, които ще го доразвият.

Споделяне

Още по темата

Още от България