Мирослав Найденов: Пред Великден цените намаляват, намаляват...

Сн. БГНЕС

Данните от проверките на Министерството на земеделието показват, че преди Великден цените на традиционните за празника продукти "намаляват, намаляват". Това заяви във вторник пред БНТ министър Мирослав Найденов.

"И това, което прогнозирах, се случи - в седмицата между католическия Великден и нашия драстично ще поевтинеят яйцата. В момента те са 20 и няколко стотинки. Да припомня, че само преди три седмици бяха около 50", похвали се министърът.

Попитан "как така се случи, че от 50 стотинки сега яйцата са почти наполовина" и дали това е някакво "чудо", Найденов обясни: "Ами, ето така. Това е, защото някой на принципа ден година храни. . . Не е чудо, но опит спекулативно на пазара да бъдат предложени на по-високи цени, разчитайки, разбира се, на това, че българинът ще се презапаси, т.е. няма да изчака последните дни, а ще вземе по-рано. Тоест, така, да променят малко рецептата, да не повишават дни преди Великден, ги повишиха седмици преди Великден".

Агнешкото пък било чувствително по-евтино от миналата година. "Миналата година в дните преди Великден то беше около 18 до 20 лева. В момента има агнешко и на 12-13 лева. Даже по информация от вчера от хора, които са в този бранш, изкупната цена падна от 6 на 5 лева, което означава, че е възможно в последните дни буквално да има още по-голямо намаление на агнешкото", прогнозира министърът.

По отношение на козунаците обаче му било трудно да коментира, защото те са различни видове, различни грамажи. Но при всички случаи цената и при щяла да бъде поносима.

"Пък призивът, който отправих, даже някои го взеха, така, и на подбив, да бъдат омесени вкъщи козунаци, то не е свързано с това чак толкова да са по-евтини, колкото една отколешна българска традиция да бъде спазена. Както за Нова година е нормално в семействата да се прави новогодишната баница с късмети, мисля си, че нормално е да продължи традицията да се правят и великденските козунаци", разви министърът една от любимите си напоследък тези.

После я допълни със съобщението, че приятният жълт цвят на козунаците по мазаните "естествено" бил боя.

"Разбира се, то и цветът продава. И за да не си купуваме боядисани козунаци, просто. . . най-простото нещо е тези домакини, които могат, а някъде могат и домакините, т.е. и мъжете, да го правят, нека да се опитат да го направят. В противен случай. . . знаем, че както понякога каймата ни се струва много червена, за да привлича, се слага оцветител, така и в случая в козунаците", каза Найденов.

После обясни, че някои от тези оцветители били " прословутите Е-та", които като цяло са безопасни. Той лично обаче не ги препоръчва на хората да ги консумират.

По въпроса от подведомствената на министъра Агенция по храните по негово разпореждане както винаги по празници правели "тотални проверки".

"Тъй като ние имаме център за оценка на риска, прави се анализ, знае се къде биха могли да се появят такива неща и затова веднага се констатира, изтегля се от пазара и се санкционират тези, които се опитват да ни развалят празниците", успокои министърът.

По отношение на месенето на домашни козунаци той обясни, "че работа не е на мъжа, а на жената да го направи". "Но. . . няма нищо по-хубаво от това примерно една майка да го предаде на дъщерята, както тя го е получила от своята майка това като умение, защото то е свързано, повтарям, не толкова с това да е по-евтин или по-качествен, колкото да запазим тази страхотна отколешна традиция", каза Найденов.

И заключи: "Така че наистина на тези празници нека да дадем малко от себе си, за да си ги направим по-щастливи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?