Мирослав Найденов се брани в прокуратурата с тайнствен аудиозапис

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов е представил в прокуратурата тайнствен аудиозапис, който има връзка с воденото срещу него дело. В понеделник той е дал обяснения по свое желание във връзка с образуваното му досъдебно производство, заради което той отпадна от новите депутатски листи на ГЕРБ. Найденов каза още, че е изненадан от факта, че материали, които е дал преди години на тогавашните главен прокурор Борис Велчев и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, не са били прикрепени към сегашното му дело.

"Аз поисках да дам тези обяснения (на прокуратурата) и те са във връзка с констатация, че материали, които в миналото съм представял на Борис Велчев и Цветлин Йовчев не са били прикрепени към досъдебното производство по неясни за мен причини. Подкрепих тези мои обяснения с аудиофайл. Надявам се на бърза реакция от страна на прокуратурата и, разбира се, надявам се това да помогне за изясняване на обективната истина в това досъдебно производство. Смятам, че тези материали имат отношение към това дело", каза Найденов в понеделник, цитиран от агенция "Фокус". Той обаче не коментира за какви точно материали и записи говори.

Мирослав Найденов има дело за корупция, принуда и злоупотреба със служебно положение. Наложена му е парична гаранция от 10 хил. лева. Той е разследван по досъдебното производство, образувано още през ноември 2009 г., но се е водило срещу неизвестен извършител.

Подозренията на прокуратурата са, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп от 200 000 лв. на на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов, за да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Найденов ще отговаря още за това, че на 2 ноември 2010 г. в София е принудил Симеонов да подпише предварително изготвен сигнал до ексшефа на Инспектората към ВКП Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева. Както и че злоупотребил в власт, като принудил Симеонов да подаде сигнал срещу прокурор Красимир Тренчев от СГП.

Според третото обвинение, през март 2010 г. той използвал служебното си положение, "за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от ДФ "Земеделие" по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г."

Веднага след образуването на делото, Найденов обвини бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева за "поръчител" на преследването срещу него.

В цялата афера бе намесено и името на вече бившата шефка на прокурския инспекторат Малена Филипова. Тя се подозира, че е покрила разследването срещу Найденов. Прокурор Филипова вече отрече тези твърдения.

Споделяне

Още по темата

Още от България