"Държавата реагира незабавно"

Мирослав Найденов се похвали, че ръстът на цените бил овладян

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изрази пред Дарик радио в събота задоволството си от факта, че негативните прогнози от края на лятото за скок на храните не се сбъдвали. Все пак призна, че било допуснато поскъпване на фуражите, което води до повишаване на цените на млякото и месото.

"Държавата реагира незабавно. Стартирахме плащания към животновъдите. Изтеглихме първо плащанията, които нормално правим през декември – плащанията на глава добитък за крави, овце, кози. Не само, че ги изтеглихме два месеца по-рано, а от първоначалните разчети например трябваше да дадем по 140 лева на крава, успяхме да дадем по 200 лева. На овцете от първоначално очаквани около 29, дадохме 41 лева. До дни стартира плащането на 20 млн. към свиневъди и птицевъди, и то промишлените, големите стопанства", коментира министърът.

Найденов разясни, че при подобна ситуация в определен сектор, ако държавата насочи финансов ресурс навреме и където трябва, може да избегне ръст на цените на храните.

"Това правим в момента и е факт, че въпреки мрачните прогнози, има ръст нагоре на цените, но не е това, което прогнозираха", доволен е той. По думите му промоциите на основни хранителни продукти са изиграли положителна роля.

"Това бяха промоции на три големи търговски вериги, които продължават и днес. Те доведоха до това социално слабите хора, хората в неравностойно положение да могат също да имат сигурност при продуктите от първа необходимост. Въпреки многото критики, продължавам да твърдя, че ако не бяхме направили това, ако не разговаряхме и не търсехме подкрепата на тези мощни търговски вериги, нещата щяха да изглеждат по-тежко", добави Мирослав Найденов.

По отношение на гласувания на първо четене Бюджет 2013 министърът заяви, че процент и половина ще са по-малко парите за администрацията, а не за земеделие. "Ние ще оптимизираме администрацията, както правим всяка година и ще се справим, но по-важното е, че бюджетът на фонд "Земеделие" е по-голям, което означава, че ще има повече пари за редица сектори", обобщи аграрният министър.

Споделяне

Още от България