"В името на хилядите репресирани от комунистическия режим":

Мирослав Найденов ще съди Станишев задето го нарече “известен лъжец”

Сделката за “Експат Бета”, в която Моника Йосифова има под 3% от капитала, потънала в медийно затъмнение

Мирослав Найденов, Сн: БГНЕС

В името на хилядите репресирани от комунистическия режим министърът на земеделието Мирослав Найденов ще съди за клевета лидера на БСП Сергей Станишев заради това, че го е нарекъл “известен лъжец”. Това обяви Найденов на пресконференция по повод приключилата проверка за сделката за 29 дка с дюни в Несебър.

“Правя го за първи път. Откакто съм министър, многократно съм обиждан, набеждаван и какво ли не. Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата ни десетилетия, тогава, когато заради подобни определения хората отиваха в затворите – Белене, Ловеч, Скравена, където биваха убивани, след това изяждани от прасетата - потомци на този партиен елит да си позволяват безнаказано да раздават епитети днес. Затова в името на хората, които са загинали в тези лагери, в името на хората, които са били репресирани от същия партиен елит, чийто потомък в момента е г-н Сергей Станишев, аз ще заведа това дело и се надявам то да бъде спечелено”, заяви Мирослав Найденов.

“Той си позволи, само преди няколко дни, да обиди и евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, наричайки го “дребен хулиган”. Седмици преди това си позволи да направи изказване, в което обясни, че ако ГЕРБ не си тръгнат доброволно, ще бъде намерен начин те да бъдат ометени и свалени от власт и заради това, защото определено очевидно г-н Станишев, изпускайки си нервите, прави тези заключения и тези определения. Затова аз ще се възползвам от гражданското си право и ще му завеса дело”, каза още Найденов.

"Мирослав Найденов е известен лъжец, преди една седмица се опита да въвлече брат ми затова, че е правил замени. Брат ми няма един квадратен метър на българското Черноморие и същото важи и за Моника", каза лидерът на БСП Сергей Станишев в понеделник.

Във вторник министър Найденов обясни, че с решение на Министерски съвет, председателствано от Сергей Станишев, са разглеждани много сделки за изваждане на земи от горския фонд и след това са продавани на занижени цени. Мирослав Найденов изреди няколко такива правителствени решения за имоти по морето, продадени при цена средно от 9 лв./кв.м.

“Много е удобно г-н Станишев да се крие зад гърба на други, но това са решения, взимани от Министерски съвет и г-н Станишев в качеството му на премиер. Нека той да отговори как са взимани тези решения", призова го Найденов.

Експат Бета” като нова тройна коалиция

Министър Найденов се оплака от “медийно затъмнение” по повод изнесените от него данни за сделка от 140 дка на “Експат Бета”, в която под 3% от акциите са собственост на Моника Йосифова, приятелката на Сергей Станишев, от която има дете.

Министър Найденов вида в управата на това дружество оформянето на една “нова тройна коалиция”. Причината е, че в управата на “Експат Бета”, създадено през 2009 г. с цел покупката на подценени имоти, са били Моника Йосифова, бившият вицепремиер и министър в две правителства Николай Василев и адвокатът Иван Тодоров, който беше сред учредителите на неправителствената организация “България на гражданите”, но след това не влезе в партията на Меглена Кунева.

Министър Найденов разказа сделката в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия в неделя, а два дни по-късно се оплака, че тя не е получила достатъчно медийно отразяване и повтори изнесените данни.

В края на 2008 г. две фирми - "Кирови инвест" и "Кава консулт", купуват от държавата 140 дка за 1 млн. лв. в устието на река Камчия. Министър Найденов обърнал внимание на тази сделка, защото имотът е половината от всички продадени 376 дка след 2008 г. край морето от горския фонд. Цената на квадратен метър е била 17 лв., но изчисленията показвали, че реалната цена всъщност е 7.80 лв./ кв.м, каза Мирослав Найденов.

Половин година по-късно - в края на юли 2009 г. 140-те дка край морето са препродадени на "Експат бета" АДСИЦ за 4 млн. лв, каза Найденов. В момента същият имот е оценен на 5 млн. евро или 10 млн. лв., става ясно от справка на сайта на “Експат Бета”, каза министър Найденов.

"Експат бета" е част от финансовата група "Експат капитал", на която изпълнителен директор и член на съвета на директорите в момента е вицепремиерът в правителството на НДСВ Николай Василев, който после беше и министър при тройната коалиция.

Сигналът за сделката за140 дка край Камчия вече е предаден на прокуратурата и ще бъде предаден и на парламентарната антикорупционна комисия на депутата Яне Янев, каза Мирослав Найденов.

От “Експат Бета” заявиха, че имотът в курортния комплекс “Камчия” не е бил предмет на замяна и не влиза в каквито и да е било “списъци на заменки”. Освен това имотът е в регулация и никога не е бил защитена територия. Според “Екпат Бета” неоснователно е да се прави паралел между случая в Несебър и този на река Камчия.

"Не притежавам и 1 квадратен метър по морето, единствената земя, която имам, е наследство от майка ми и е в Северна България”, коментира пък Моника Йосифова и заяви, че това са поредни спекулации.

Споделяне

Още по темата

Още от България