Мирослав Найденов "видя" картел зад поскъпването на хляба

Мирослав Найденов "видя" картел зад поскъпването на хляба

Министърът на земеделието и храните заподозря, че има картелно споразумение за увеличаването цената на хляба. "Няма достатъчно фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба и на олиото. Странно е синхронизираното увеличаване на цените", коментира в сряда Мирослав Найденов.

Той заяви, че други институции трябва да проверяват дали няма картелно споразумение между производителите. Това е от компетенциите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Само преди няколко месеца (през април) ВАС потвърди решението на КЗК, с което на сдружения на хлебари от София и Бургас бе наложена глоба заради картелно определяне на цената на хляба.

От 1 септември с 10 стотинки се повиши цената на заводския хляб в Пловдив и София. Според производителите увеличението се налагало, защото вече купували зърно от новата реколта, чиято цена на борсите е с 80 на сто по-висока от цената на пшеницата през миналата година.

От Асоциацията на хлебопроизводителите съобщиха, че официално има поскъпване на хляба само при големите производители, които досега не са могли да повишат цените, тъй като имали договори с големите търговски вериги.

"Много бързо реагираха, най-вече мелничарите, защото имаше тенденция за повишаване цената на пшеницата на световния пазар, но в момента тенденцията е към понижаване. Очаквах да реагират пак така бързо и да понижат цената, но виждам увеличаване", каза министърът и добави, че държавата няма механизъм да се намеси при формирането на цената.

Найденов изтъква, че мелниците не работят с пшеницата, която е на борсата, а използват запасите си.

"Винаги могат да се оправдаят с цена на заплати, горива, осигуровки и др., но реколтата тази година е много добра и като количество, и като качество, и няма опасност от дефицит", коментира министърът, който се усъмни в мелничарите

Силно е да го наречем спекула, но е явно, че някой пробва пазара, смята той.

Найденов добави, че хлебарите се оплакват от високата цена на брашното.

По думите му реколтата на слънчогледа също била много добра.

Според него на световната борса има поскъпване на слънчогледа и на някои масла, но в България "много бързо някак си се реагира". Очакването беше цените да са по-ниски, допълни Найденов.

Той прогнозира реколтата на царевица да бъде най-силна от пет години насам.

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчете през август поскъпване на олиото с 16% и на брашното с 12 процента. До октомври цената на олиото ще се повишава, но след това ще се нормализира, прогнозира преди дни председателят ѝ Едуард Стойчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?