Мирослав Ненков: Дебел съм, имам високо кръвно и ме боли кръста – готов съм за ТЕЛК

Мирослав Ненков: Дебел съм, имам високо кръвно и ме боли кръста – готов съм за ТЕЛК

"Както ме гледате мен сега тук с едни подходящи консултации от специалисти съм готов да получа над 50% намалена работоспособност- дебел съм, имам високо кръвно, ще кажа, че ме боли кръста и ген. Мутафчийски (бел.ред. директора на ВМА) никога не може да ме уволни". Така бившият зам.-министър на здравеопазването Мирослав Ненков онагледи в сряда пред Нова телевизия широките възможности за злоупотреби с решенията на ТЕЛК.

“Статистиката е велика наука. Накрая на нашия мандат бях събрал аз персонално статистически данни от НОИ, където се вижда, че една практика на общопрактикуващ лекар е стартирала толкова процедури за ТЕЛК колкото цяла една област в страната. Просто е като боб. Не може всички деца в едно село да имат епилепсия. Няма как“, коментира Ненков.

“Има една наредба, в която пише, че ако вие имате инвалидизираща болест, която се оценява на 42% и хемороиди, минавате над 50%, което ви носи други привилегии. Тази наредба може да бъде променена много лесно и да бъдат ограничени злоупотребите, защото злоупотреби категорично има“, допълни той.

“Бъбречната криза какво усложняващо заболяване е? То е също процент", коментира Ненков. 

“От тези 1.7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат никаква нужда от този вид помощ. Попитайте всеки един ваш приятел лекар и ще ви разкажат едни и същи истории за хора, които се опитват да минат по този начин – здрави, прави хора“, коментира той.

“Днес на този протест ще бъдат хората, които не бива по никакъв начин да бъдат ощетени от каквато и да е реформа. Там няма да бъдат тези с ТЕЛК, които са на неуволняеми позиции по общини и по администрации насам-натам. Аз дълбоко се съмнявам, че който и да е от хората, градили концепцията за промяна в ТЕЛК иска човек, който живее само от от този си доход да бъде ощетен“, каза Ненков. 

Споделяне

Още по темата

Още от България