"Миротворецът" Путин получи 450 рози за рождения си ден

"Миротворецът" Путин получи 450 рози за рождения си ден

Руският президент Владимир Путин навършва в петък 64 години. Традиционно рожденият му ден се отбелязва с различни акции както в Русия, така и в чужбина.

Депутатите от Държавната дума решиха да изпратят Путин кошница с 450 рози.

"Днес е рожденият ден на президента ни Владимир Владимирович Путин. Нека го поздравим от името на депутатите от Държавната дума и му пожелаем успехи", каза Валентина Терешкова от партията "Единна Русия".

Залата отвърна с продължителни ръкопляскания.

"Ако не възразявате, да изпратим кошница с цветя. Тук сме 450 депутати. Предложението е (да изпратим) 450 (рози)", продължи прочутата жена космонавт. "Да изпратим кошницата с благодарност за неуморния му труд и с обещание заедно с него да работим за благото на нашата Русия", добави тя.

Председателят на парламента Вячеслав Володин, водещ заседанието, благодари на Терешкова за тази инициатива. "Колеги, няма ли възражения?", запита той.

Възражения не бяха направени, допълва ТАСС.

Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков съобщи, че Путин ще отбележи рождения си ден с приятели и роднини.

"Президентът ще празнува рождения си ден. Сутринта няма планирани публични мероприятия, свързани с личния му празник. Със сигурност ще има обаждания от чужбина", каза Песков и добави, че получавайки поздравления по телефона от държавните ръководители, Путин ще трябва да обсъди с тях и горещите световни теми.

"Винаги така правят, никога не се ограничават само с празника", каза той.

Първи с честитки се отчетоха висшите руски функционери – депутати, кметове, губернатори, висши милиционери, военни и руският патриарх Кирил.

"Миротворец"

В същото време от моста Манхатън в Ню Йорк бе провесен огромен плакат с образа му, който след час бе свален.

На постера имало и надпис на английски гласи "Миротворец".

Това не е първият път, в който мостът Манхатън се използва за политическа агитация. През 2014 г. от него бе спуснат огромен палестински флаг след протест с искане да спре насилието в ивицата Газа.

Засега не е ясно кои са хората, опънали рекламата с лика на руския президент и какво са целели с действията си.

Братският сръбски град Рашка с видеопоздрав

Путин получи честитка и от жителите на сръбския град Рашка, в която предлагат подкрепата си за "тази прекрасна страна".

Бутиков телефон с образа му

В чест на Путин руска компания, специализирана в изработването на бутикови модели мобилни телефони, пусна специална колекция на iPhone 7. Уникатите, наречени Supremo Putin Damascus, са 64 и са декорирани с орнаменти, които са украсявали остриетата на мечовете от дамаска стомана. На гърба е барелефният портрет на държавния глава.

Дизайнът на телефона се предлага в два варианта – в титановата гама и с инкрустации от злато. Устройствата са изработени с обем на паметта от 128 и 256 гигабайта. Цената им започва от 207 хил. рубли за версиите с инкрустираното жълто злато и достигат до 232 хиляди.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?