Миряни издирват свещеник, изчезнал с дарение за ремонт на храм

Втори свещеник, служител на Максимовия синод в Старозагорска епархия, е в неизвестност, съобщава в. "Старозагорски новини". След 43-годишния Стефан Тухладжиев - свещеник в Девическия манастир "Въведение Богородично" в Казанлък (чието изчезване съвпадна с липсата на 24 000 лв. от манастира), миряните от мъглижкото село Ветрен издирват под дърво и камък отец Димитър Николов, изчезнал със скромното дарение от 492.20 лева, събрано за ремонт на православния храм "Свето Благовещение" в селото.

Състоянието на църквата е ужасно - потрошени керемиди, дъждовната вода тече по стенописите, сградата има цепнатина от основата до тавана.В жалбите си до Негово светейшество патриарх Максим, до Дирекцията по вероизповеданията и до Митрополията в Стара Загора се казва, че храмът е построен през 1850 г. и до този момент - 2004 г., му е правен само един частичен ремонт.

Двете пенсионирани учителки от селото - Радка Братоева и Кина Тачева, пишат на патриарх Максим: "Именно това състояние на храма ни накара на доброволни начала да съберем парична помощ от населението на село Ветрен. През месеците юни и юли 2003 г. двете с големи усилия събрахме от хората 492.20 лева. Под ежедневен натиск от страна на отец Димитър и презвитера Илиана (съпруга на поп Димитър) събраната сума му беше предадена с протокол".

Непосредствено след това - местният майстор Стефан предложил с парите само да се закупят материали, а трудът е от него, но отец Димитър отказал. Рекъл на хората, че ремонтът ще струва 57 000 лева.

Жалбата на двете жени е заведена в канцеларията на Максимовия синод под номер 205 от 16 февруари 2004 г., откъдето пък я препратили на старозагорския владика Галактион, разказва Галина Стефанова директорката на Основно училище "Христо Ботев" в село Калотина, община Драгоман - Галина Стефанова. Тя е родом от Ветрен и заради скандала е пристигнала в Стара Загора.

От началото на декември 2003 г. отец Димитър Николов не е посещавал храма в село Ветрен. Църквата била заключена, но не се знаело къде са ключовете, потвърди и кметът на селото Кольо Желев.

Никой от селото не е виждал изчезналия поп. Едни говорят, че бил в град Шипка, други - че живеел в Казанлък. Имаме нужда от храм, а нямаме свещеник, казва още кметът. Старозагорският владика Галактион бил назначил нов свещеник, но той пък не може да встъпи в длъжност без предаване и приемане на материалните активи.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?