Мишел Барние: Споразумението с Великобритания остава несигурно

Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние е потвърдил днес пред страните членки, че търговското споразумение с Лондон продължава да е несигурно, само месец преди края на преходния период след Брекзит. Това съобщиха информирани източници, цитирани от Франс прес в сряда.

ЕС и Великобритания преговарят за подписването на търговско споразумение, което ще регулира търговските им отношения от началото на идната година, след като приключи преходният период след Брекзит.

Преговарящите обаче не могат да преодолеят различията в областите на риболова, държавната помощ за компаниите и бъдещото решаване на спорове.

Барние не може да каже дали през идните дни ще бъдат постигнати условията за сключване на споразумение, заяви един от източниците. Тази сутрин все още не е било ясно дали преговарящите ще успеят да преодолеят различията си по трите основни точки, които блокират споразумението, добави вторият източник.

В същото време страните членки на ЕС са призовали днес Барние да не се впуска в договарянето на незадоволителна търговска сделка с Великобритания, само защото наближава 31 декември, каза високопоставен дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Дипломатът заяви, че някои страни предпочитат преговорите да продължат и след края на транзитния период, дори ако това означава, че ще има кратък период без споразумение.

Има опасения, че заради натиска на времето възниква изкушение преговорите да бъдат ускорени, отбеляза източникът след брифинг на Мишел Барние пред пратениците на 27-те страни членки в Брюксел. Казахме му да не прави това, допълва той.

Великобритания и ЕС бързо се доближават към решаващия момент в дискусиите за търговската сделка и не е ясно дали може да бъде постигнато споразумение заради различията по трите основни теми, коментира днес друг дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Великобритания няма да се съгласи да бъде удължен преходният период с ЕС, каза днес правителствен източник, съобщи Ройтерс.

Великобритания неколкократно отказа да подкрепи каквото и да е удължаване на преговорите през идната година, заявявайки, че ако ще има търговско споразумение, то трябва да бъде постигнато преди 31 декември.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че при липса на споразумение, Лондон ще "преуспее", ако трябва да търгува с ЕС според правилата на Световната търговска организация.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?