Мишел Обама на прицел заради лъскавата ваканция в Испания

Мишел Обама на прицел заради лъскавата ваканция в Испания

Докато съпругът ѝ празнуваше 49-ия си рожден с Опра в Чикаго, първата дама Мишел Обама беше на другия край на света, на ваканция в Испания с 9-годишната си дъщеря Саша. Както поясниха от Белия дом, двете са били на четиридневно "частно пътешествие" с няколко близки приятели на семейство Обама.

Разбира се, животът на никоя първа дама не е истински "частен" и около задграничните пътувания на Мишел Обама вече се завъртяха не една драматични истории. Появиха се критики за цената на пътешествието, докато други изтъкнаха явния дипломатически гаф между САЩ и Испания.

Фокс Нюз съобщи, че точно преди пристигането на Мишел Обама, Държавният департамент е излязъл с предупреждение, че "расистки предразсъдъци може да доведат до ареста на американци, които пътуват в Испания". Тази формулировка е била махната от съобщението на сайта на Държавния департамент в понеделник, два дни преди Мишел Обама да пристигне в Испания.

Общественото внимание обаче бе привлечено от цената и показността на пътуването. "Ню Йорк дейли нюз" излезе в четвъртък с редакционна статия, според която Мишел Обама е "съвременната Мария -Антоанета", след като предприема толкова лъскава ваканция, докато по-голямата част от сънародниците ѝ се чудят как да свържат двата края.

Антуражът на първата дама е настанен в луксозния хотел "Вила Падиерна", собственост на "Риц-Карлтън", често описван като един от десетте топ-хотела в света. Нощувките там варират между 500 и 2 500 долара. Не е ясно дали приятелите на семейство Обама са избрали специално този хотел или Сикрет сървиз – която най-често има последната дума за това къде да отседнат хората, които пази – са направили резервациите.

Прессекретарят на Белия дом Робрът Гибс каза пред репортери, че първата дама ще плати личните си разходи, същото ще направят и приятелите, които пътуват с нея. Това обаче покрива малка част от общите разходи, като се има предвид, че тя през цялото време е съпровождана от екип на Сикрет сървиз и трябва да пътува придружена от държавни служители. Тези пари, както и полетът на борда на официалния чартърен самолет Еър форс, се покриват от данъкоплатците.

Според "Чикаго сън таймс", към края на лятото първата дама ще е имала 8 почивки. Това включва пътуването ѝ през юни до Лос Анджелис, където тя и дъщерите ѝ гледаха финалите на NBA, както и предстоящо пътуване следващия уикенд до крайбрежието на Флорида, също така 10-дневната почивка в Мартас виниярд по-късно този месец заедно с президента.

Мишел Обама не е единствената първа дама, която пътува в чужбина без съпруга си. Лора Буш и дъщерите ѝ Барбара и Лора ходиха на сафари в Африка през 2007 г. Това пътуване обаче бе представено като "официална" визита и включваше няколко публични събития.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?