Мишел Платини стана президент на УЕФА

Мишел Платини стана президент на УЕФА

Бившият френски футболист Мишел Платини бе избран за президент на УЕФА.

Петдесет и една годишният французин бе избран от 52-те футболни асоциации в Европа на 31-ия редовен конгрес на УЕФА в петък. При гласуването в Дюселдорф Платини получи 27 гласа, докато досегашният ръководител на УЕФА Ленарт Йохансон събра 23.

Седемдесет и седем годишният Йохансон беше начело на УЕФА през последните 16 години.

Платини обеща ограничи броя на квотите на водещите първенства в Шампионската лига от четири на три. Това бе основният акцент в платформата му. 

“Това е само началото на едно предизвикателство. Аз съм щастлив да представям европейския футбол”, каза Платини и добави, че е много трогнат.

Веднага след като бе избран за президент, той покани Йохансон да стане почетен председател на УЕФА. Той каза, че се възхищава на Ленарт. Предложението на Платини бе посрещнато с бурни овации от делегатите.

Йохансон се обяви открито против предложените от Платини промени в Шампионската лига.

 “Не искам да съм неучтив към колега от изпълнителния комитет. Аз вече го попитах защо иска да внесе промени в тази успешна история?

“Шампионската лига се предава от множество телевизии по света, като има много видове спорт, които се опитват да правят същото”, каза Йохансон. Той добави, че бъдещето е на Платини, но той трябва да се учи и да печели от натрупания опит.

Мишел Платини е смятан за един от най-елегантните полузащитници за своето време. Отбелязал е най-много голове за националния отбор на Франция, чийто капитан беше на Европейско първенство по футбол през 1984 г. Тогава Франция става европейски шампион, а самият Платини отбелязва най-много голове - 9.

Печелил е Златната топка в три последователни години (1983, 1984 и 1985), което е прецедент в историята на отличието. Председател на организационния комитет на Световното първенство по футбол през 1998 г.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?