Мишел Тоб: България да предяви иск срещу Либия в Хага

Главният координатор на Световната коалиция срещу смъртното наказание Мишел Тоб заяви, че България може да предяви иск срещу Либия в Международния съд в Хага заради мъченията, на които са били подложени българските медицински сестри.

Достатъчно дълго време въпросът за освобождаването на медиците се осланяше на тихата дипломация. Крайно време е да се мобилизира международното обществено мнение, за да бъде оказан натиск над Либия да освободи осъдените на смърт невинни медици, каза Мишел Тоб в неделя на съвместна пресконференция в София с омбудсмана Гиньо Ганев. Същия ден районен съд в Либия отложи гледането на новото дело срещу петте българки и палестинския лекар, обвинени от двама либийски офицери в клевета заради показанията, че са били изтезавани по време на разпити.

Тоб, който е основател на френската асоциация “Заедно срещу смъртното наказание”, заяви, че е привърженик и на идеята да бъде организиран контрапроцес на делото в Либия, който да се проведе в Париж или другаде в Европа. Мишел Тоб посочи, че по този начин ще бъде доказана невинността на българките и ще бъде засилен международния натиск върху Триполи.

“Сега е моментът международната общност да бъде мобилизирана, тъй като става въпрос за посегателство върху правото на всички права – правото на живот. Необходимо е създаването на национална коалиция за освобождаването на невинните българки в Либия. Волята на институциите трябва да бъде затвърдена чрез най-демократичния способ – обществения натиск”, заяви от своя страна Гиньо Ганев.

На въпрос възможно ли е да бъдат наложени икономически санкции над Либия, Мишел Тоб отговори, че е по-скоро реалист и вярва в налагането на друг вид санкции. Като пример французинът посочи френския парламент, който наскоро е отказал да ратифицира договор за двойното данъчно облагане с Либия. Този проект между Франция и Либия е замразен, докато съществува казусът с медиците в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?