Мисиите зад граница ще се финансират с отделно перо в бюджета

Военните мисии зад граница ще се финансират по отделно перо в държавния бюджет, независимо от разходите, предвидени за Министерство на отбраната. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в закона за отбраната и въоръжените сили. Депутатите предвидиха и пакет от социални мерки за семействата на кадровите военнослужещи зад граница, както и увеличиха годините за пенсиониране на военните.

Така парламентът удовлетвори искането и на президента Първанов, и на военния министър Свинаров, мисиите ни зад граница да се финансират отделно от общия бюджет за отбраната, след като финансовият министър дълго се съпротивлява.

На безработните съпрузи на участващите в международни операции ще се заплаща обезщетение в размер на минималната работна заплата. На децата им до 27-годишна възраст, които учат в основни, средни или висши училища се изплаща стипендия. За сметка на държавния бюджет ще бъдат и здравните осигуровки на военнослужещите, участващи в мисия.

Всички кадрови военнослужещи от българската армия ще имат нов документ за самоличност, който ще им дава право безпрепятствено да преминават границите на страните-членки на НАТО, съобщиха за Дарик радио от Министерството на отбраната. На утрешното си заседание правителството ще приеме поправки в закона за българските документи за самоличност, с които ще се въведе нова военна карта за самоличност, според изискванията на алианса. Картата ще се ползва само при участие на военните в мисии като ще служи за идентификация на територията на съюзната страна по време на пребиваването там.

До 6 месеца Министерски съвет трябва да определи подразделенията от българската армия за участие в международни операции и мисии. Депутатите решиха, че на кадрови военнослужещ, който откаже участие в такава мисия ще се предлага друга длъжност, съответстваща на военното му образование и професионалната му квалификация.

Увеличаването на пенсионната възраст за висшите офицери в Българската армия ще влезе в сила от 1 юни 2005 година, реши парламентът. Дотогава, в пенсия по стария ред ще излязат трима генерали и 14 полковници.

С две години се увеличава пенсионната възраст за полковниците и те ще се пенсионират на 55 години. Висшите офицери с чин от "генерал-майор" нагоре ще излизат в пенсия на 60 години от 1 юни догодина.

Първоначалното предложение в закона беше по-високата пенсионна възраст за висшите офицери да бъде въведена по-късно, от началото на 2006 година. Цонко Киров от НДСВ посочи, че корекцията е съобразена с мнението на професионалните среди в армията, предаде Дарик радио.

С по-ранното влизане в сила на промяната, вместо 12 генерали, по стария ред години за пенсия ще съберат трима, и вместо около 30 полковници ще бъдат пенсионирани само 15. Така част от висшите военни се спасяват от пенсиониране и ще продължат служба.

Депутатите приеха и текста, според който военното разузнаване ще се разследва само, след като още в комисия бе отхвърлен текстът военните контраразузнавачи да проверяват колегите си от разузнаването. Срещу този текст се обяви шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и депутати от опозицията и военният министър Николай Свинаров отстъпи.

Законът предвижда още ВКР да наблюдава смесените дружества в сферата на военната промишленост. Така под надзора на военните контразузнавачи ще останат заводите от ТЕРЕМ, части от които ще бъдат приватизирани.

Споделяне

Още от България