Мисия на ЕК ще проведе срещи у нас за хода на съдебната реформа

Мисия на ЕК ще проведе срещи у нас за хода на съдебната реформа

Тридневна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка започва работа днес в София, съобщи БГНЕС.

Експертите от ЕК ще имат срещи с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ще изготвят поредния годишен доклад за напредъка на България в съдебната реформа.

Този път докладът се очаква да бъде оповестен по-рано, а не както е обичайно в последната сряда на месец януари. Причината е, че от януари идната година България поема председателството на Съвета на ЕС и Брюксел не иска да отправя забележки към държавата домакин.

Акцент в разговорите на европейските експерти у нас ще е приключилият избор на нов Висш съдебен съвет – прякото гласуване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно мнозинство.

Еврочиновниците се интересуват и от все още неприключилата процедура за избор на нов председател на Върховния административен съд. Въпреки че ВСС избра с 20 от 25 възможни гласа съдия Георги Чолаков за свой председател, президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да подпише указ за назначението и ще настоява новият състав на ВСС да гласува за бъдещия председател.

Представителите на Комисията от Брюксел ще се информират и за новите правомощия на Инспектората на съдебната власт, както и за новите изисквания за деклариране на имущество и доходи от магистратите и техните близки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?