Мисия на Европарламента ще проучва върховенството на закона в Малта

Убитата журналистка Дафне Галиция

Европейският парламент реши да изпрати мисия в Малта, за да проучи състоянието на върховенството на закона в страната, след като бившият началник на канцеларията на премиера беше арестуван във връзка с разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, предаде Ройтерс.

Вчера беше арестуван Кийт Скембри, близък приятел на министър-председателя Джоузеф Мускат. Бизнесменът Йорген Фенек го посочи като "човек, представляващ интерес" за разследването на убийството на Каруана Галиция.

Скембри подаде оставка като началник на премиерската канцелария във вторник.

След ареста му лидерите на политическите групи в Европейския парламент решиха да изпратят на острова "спешна мисия", която да установи състоянието на върховенството на закона.

Малтийският министър на туризма Конрад Мици също подаде оставка във вторник. Същия ден министърът на икономиката Крисчън Кардона заяви, че спира да изпълнява задълженията си до приключването на разследването.

"Ситуацията в Малта има последствия за целия европейски проект", каза Манфред Вебер, председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента. Той подчерта, че "ясните политически връзки трябва да имат ясни политически последствия".

Председателят на групата на социалистите в Европарламента Ираче Гарсия Перес заяви, че институцията трябва да внимава да не се намесва в съдебни разследвания в страните членки.

Мисията на ЕП ще установи дали съдебната система на Малта е независима от политически намеси. Европейската комисия и други международни организации неведнъж са изразявали притеснения за върховенството на закона в средиземноморската страна. При откриване на нарушения Европейският парламент може да започне наказателна процедура, подобна на тази срещу Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа