Мисия на МААЕ оценява високо физическата защита на АЕЦ "Козлодуй"

Със заключително заседание днес в АЕЦ "Козлодуй" завърши мисията на Международната агенция по атомна енергия, съобщиха от информационния център на атомната централа. Това бе последваща мисия, която извърши проверка на системата за физическа защита на ядрения материал и ядрените съоръжения. Обект на проверка бе и изпълнението на мероприятията, залегнали като препоръки след проведената мисия и IPPAS през 1996 година.

По време на заключителното заседание ръководителят на мисията Тери Дженкинс заяви, че екипът е силно впечатлен от обема на работата, извършена през последните пет години. Специално бе подчертано, че всички препоръки, отправени от предишната мисия са изпълнени, само една от тях предстои да бъде прецизирана.

В заключенията на експертите бе обобщено, че от АЕЦ "Козлодуй" демонстрират ангажираност към въпросите на физическата защита, благодарение на което централата е отбелязала съществен напредък в тази област.

От положителния опит на АЕЦ в предварителния доклад от проверката са формулирани редица добри практики, които ще бъдат препоръчани за приложение в други атомни централи. Подробният план за реагиране в непредвидени ситуации е един от най-добрите, които съм виждал, заяви Тери Дженкинс.

Висока оценка получи добрата координация на работата на управление "Сигурност" на АЕЦ "Козлодуй". Предстои екипът на мисията да изготви предварителен доклад, който ще бъде предоставен на КИАЕМЦ през следващата седмица.

Споделяне

Още от Бизнес