Мисията на МВФ ще поиска строга бюджетна дисциплина и намаляване на кредитите

Две основни теми ще доминират на започващите в сряда разговори между мисията на МВФ и изпълнителната власт в София. Това прогнозира в сутрешната си емисия във вторник радио Дойче Веле.

Едната тема ще е ръстът на банковото кредитиране, а втората - бюджетът за догодина и предвидените в него приходи и разходи.

Експертите на фонда, ръководени от Ханс Фликеншийлд, ще останат в България две седмици. Разговорите ще са в контекста на подписаното през август тази година предпазно двегодишно споразумение.

Мисията ще прецени как се изпълнява икономическата програма на правителството, което включва преценки на състоянието на бюджета, на развитието на икономиката и на функционирането на общите икономически стратегии, включително тези за намаляване на външния дълг.

Според Дойче Веле фондът ще предложи на правителството и банковите експерти допълнителни мерки за намаляване на темпа на кредитирането, защото в главната квартира на МВФ във Вашингтон виждали сериозни потенциални рискове, свързани с неспадащия ръст на банковото кредитиране, който не се е повлиял от въведените от централната банка ограничения.

Стойностите му през тази година, въпреки че са намалели, остават твърде близо до опасните 50 процента, докато за безопасен се смята ръст от около 30 процента годишно, посочва радиото.

От МВФ твърдят, че отпусканите кредити стимулират вноса на потребителски, а не на инвестиционни стоки, което води до увеличаване на дефицита по текущата сметка. Прогнозите са, че този дефицит ще нарасне преди края на годината поради външноикономически фактори като високите цени на петрола.

Опасенията на фонда, споделени пред представител на Дойче Веле, са да не се стигне до трупане на нови дългове за финансиране на дефицита. Това би довело до загуба на спечеленото от намаления външен дълг през последните години.

Бързият ръст на банковите кредити може да създаде и други допълнителни рискове, например за банковите резерви, което би застрашило стабилността на банковата система, смята още във фонда. Засега обаче експертите му не са видели доказателства, че има конкретен риск за банковите резерви, обяснява още Дойче Веле.

По втората тема - за проектобюджета за догодина - според медията МВФ ще се опита да направи всичко възможно за ограничаване на предвидените в бюджета разходи и данъчни облекчения. Мисията на МВФ ще поиска да се преразгледат предложенията за увеличаване на разходите за образование със 135 млн. лв. или пък гласуваният на първо четене текст в Закона за акцизите за нулева ставка върху пропан-бутана за бита.

От МВФ са против увеличаването на минималната работна заплата на 150 лева, напомня още Дойче Веле.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?