Мисията на НАТО в Егейско море действа вече втора седмица

Мисията на НАТО в Егейско море действа вече втора седмица

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че мисията на НАТО в Егейско море, свързана с миграционните потоци, действа вече втора седмица. Това изявление по същество опровергава твърденията на гръцката страна, че Турция саботира изпълнението на решението на военните министри от алианса, предаде БТА от Брюксел.

В изявление на Столтенберг, разпространено в малките часове в четвъртък, се посочва, че военноморските сили на пакта са били разгърнати в района 48 часа след министерското решение, прието преди две седмици. Снощи са били утвърдени подробностите по изпълнението на мисията.

Генералният секретар за пореден път отбелязва, че гръцки военноморски сили няма да действат в турска акватория, нито турски кораби ще навлизат в акваторията на Гърция. Участващите в операцията сили имат първостепенната задача да събират информация, както и да пресичат дейността на каналджиите.

Уточнява се, че според международното право екипажите на НАТО са задължени да помагат в спасителни операции при нужда, ако се натъкнат на бедстващи в морето хора. Ако мисията установи бедстващи плавателни съдове с хора, отпътували от Турция, тези хора ще бъдат връщани на турска територия.

Миграционната криза засяга всички ни, тя представлява хуманитарна трагедия и трябва да намерим решенията, посочва Столтенберг. По неговите думи предизвикателството е сложно и изисква всички да обединят сили, за да намерят необходимите решения.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?