Мисията на новия турски премиер: Промяна в конституцията и президентска република

Преданият на Ердоган Бинали Йълдъръм бе избран с пълно единодушие за лидер на управляващата партия

Бинали Йълдъръм

Турският министър на транспорта Бинали Йълдъръм беше единодушно избран за нов лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и определи като своя основна мисия конституционна промяна, която да въведе президентска република, предаде Ройтерс в неделя.

Общо 1411 делегати участваха в гласуването, а гласовете на 1405 от тях бяха сметнати за валидни. Всички те бяха за Йълдъръм, смятан за един от най-преданите последователи на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Изборът на Йълдъръм на председателския пост означава, че той ще стане следователно и следващият премиер на Турция, заменяйки на поста Ахмет Давутоглу, който обяви по-рано този месец, че се оттегля.

60-годишният Йълдъръм, който е сред основателите на ПСР, беше единственият кандидат за поста на извънредния партиен конгрес.

Стъпката ще затегне хватката върху правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, който се стреми да осигури по-големи правомощия за президентската институция. Анализаторите предвиждат, че новият министър-председател ще бъде в още по-голямо съзвучие с президента от своя предшественик Ахмет Давутоглу и ще му съдейства активно в усилията да превърне Турция в президентска република.

В потвърждение на това в реч пред конгреса преди да бъде избран Бинали Йълдъръм определи като най-важна мисия на правителството промяната на конституцията и въвеждането на изпълнителна президентска власт.

Необходимостта от такава промяна бе изтъкната преди това и в послание на президента Ердоган, който изрази надежда, че предстоящият период ще помогне да се поправи сегашната "изопачена" система на управление.

Прощално слово пред делегатите държа и досегашният лидер на ПСР и министър-председател Ахмет Давутоглу, който заяви, че не е искал този конгрес, но подкрепя партийното единство.

Промяната в партийното ръководство идва в момент, когато членката на НАТО Турция е изправена пред редица предизвикателства за сигурността, включително подновения конфликт с кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, вълна от самоубийствени нападения и последици от войната в съседна Сирия, посочва АП.

Турските политолози не очакват от новия партиен лидер съществени промени във външната или вътрешната политика, след като стане премиер. Не се очакват и големи промени в правителството - ключовите министри на вътрешните и външните работи и част от икономическия екип ще запазят постовете си.

Бъдещият министър-председател обеща също да продължи борбата срещу "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници в страната и в Сирия, като заяви, че промяната в ръководството на правителството няма да промени усилията срещу терористичните групировки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят