Мистериозен инвеститор е причината за извънредния държавен заем от 50 млн. евро

Владислав Горанов в парламента, сн. БГНЕС

Мистериозен чужд инвеститор се оказа причината държавата да емитира извънредно 50 млн. евро на външните пазари през ноември. Това стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горянов в отговор на въпрос на депутата Румен Гечев от БСП по време на парламентарния контрол в петък.

Правителството не беше обявило намеренията си за тегленето на този заем предварително и за него стана ясно в последствие от търговската информационна система на борсата в Люксембург и на терминалите на Блумбърг.

Емитирането на заема не е инициатива на Министерството на финансите, а е направено заради интереса на голям глобален инвеститор, каза Владислав Горанов. Той отказа да съобщи името му, защото времето му за отговор изтекло.

Извънредният заем е по емисия 20-годишни държавни облигации, която е била преотворена поради възникналия интерес и не е изключено и в бъдеще при наличие на такъв интерес тя пак да се отвори, обясни финансовият министър.

Той допълни, че не става дума за прецедент в практиката на финансовото ведомство. Цената по този заем е формирана по правила различни от тези на вътрешния пазар и със задължителни елементи. По думите на Горанов дилърът по сделката "Голдман Сакс" не е получил възнаграждение за извънредната емисия.

В отговор на появилите се критики, че сделката не е от най-изгодните за държавата Горанов обясни, че това, което се вижда като цени на платформите за търговия, са индикативни числа, обичайно различаващи се от реалната цена на сделката.

Порцията нов дълг не излиза извън рамките на позволеното в бюджета за годината.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?