Мистериозен междузвезден обект може да е отломка от извънземен кораб, според учени от Харвард

Мистериозен обект с форма на цигара, забелязан около нашата слънчева система миналата година, може да е бил чужд космически кораб, изпратен да изследва Земята, предполагат астрономи от Харвардския университет.

Обектът, наречен "Oumuamua", което на хавайски означава "пратеник, пристигнал от далечното минало", за пръв път е открит през октомври 2017 г. от телескопа Pan-STARRS 1 на Хаваите.

Оттогава насам учените се затрудняват да обяснят необичайните му характеристики и точния произход. Първоначално изследователите са определили обекта като комета, след това като астероид, преди най-накрая да решат, че е първи по рода си от "междузвездни обекти" от нов клас.

Сега нова публикация на изследователите от Харвард Смитсониън Център по астрофизика предполага с по-голяма вероятност, че издълженият тъмно червен обект, който е 10 пъти по-дълъг отколкото широк и се движи със скорост 196000 мили в час, може да има "изкуствен произход", предаде Си Ен Ен.

"'Oumuamua може да е напълно функционираща сонда, изпратена целенасочено близо до Земята от извънземна цивилизация", се казва в изследването.

Теорията се основава на "прекомерното ускорение" на обекта, или неочакваното засилване на скоростта му, докато е преминавал през нашата слънчева система и окончателно я е напуснал през януари 2018 г.

Имайки предвид изкуствения произход на обекта, една от възможностите е "Oumuamua" да е планер, плаващ в междузвездното пространство като отломка от усъвършенствано технологично оборудване, пишат авторите на публикацията, предполагайки, че обектът може да е задвижван от слънчевата радиация.

Автори на публикацията са проф. Ейбръхам Леб и Шмуел Байли, докторант в Харвард Смитсониън Център по астрофизика. Те изтъкват, че подобни леки планери съществуват на Земята. Такива съоръжения, със сходни параметри, са били проектирани и конструирани от нашата собствена цивилизация, включително проектът IKAROS и инициативата "Starshot".

Подобна технология може да бъде широко използвана за транспортиране на товари между планетите или между звездите, твърдят двамата учени.

Според тях високата скорост на обекта и необичайната му траектория може да се дължат на това, че той вече не работи. Това би обяснило различни аномалии при "Oumuamua", например необикновената геометрия, изведена от светлинната крива, както и ниската ѝ топлинна емисия, предполагаща висока отразителна способност, също така отклонението от Кеплеровата орбита без никакъв знак за опашка на комета и пр.

Споделяне

Още от Свят