Тежко ранен е фоторепортер на вестник "Либерасион"

Мистериозен стрелец подлуди Париж

Полиция охранява медиите в Париж

Видеокамера е заснела нападателя над телевизия Бе Еф Ем в петък, който може би е същият, стрелял в "Либерасион"

Въоръжен с пушка мъж хвърли в хаос Париж, след като в понеделник откри огън в редакцията на в. "Либерасион" и рани тежко помощник-фотограф.

След това неизвестен стреля срещу трите кули на френската банка "Сосиете женерал" в бизнес зоната "Дефанс", а по-късно за кратко похити кола и шефьора ѝ.

 

Заради нападенията френският президент Франсоа Оланд поиска от вътрешния министър Манюел Валс да "мобилизира всички средства, за да изясни обстоятелствата, при които са извършени тези актове". Премиерът Жан-Марк Еро осъди нападението и подчерта, че това е "невъобразима атака срещу един от стълбовете на френската демокрация - свободата на словото".

 

Първо в понеделник сутринта мъжът стреля в редакцията на вестника, без да каже каквото и да е. Според свидетелски показания той е около 40-годишен и е носел шапка, съобщи ББС.

 

След нападението бяха разположени полицаи около централите на големите медии в Париж

 

Издателят на "Либерасион" Никола Деморан коментира, че "когато в демокрация някой влезе в редакция на вестник с пистолет, е много, много сериозно, каквото и да е менталното му състояние".

 

Подобна драма се разигра в петък във френската телевизия Бе Еф Ем Ти Ви. Там въоръжен мъж нахлу в офиса и заплаши журналистите, преди да избяга.

 

Полицията анализира кадрите от охранителните камери в телевизията, документирали нападението, за да прецени дали нападателят е един и същи човек.

 

Около два часа след инцидента в редакцията на "Либерасион" бе открита стрелба и пред централата на банка, като нямаше пострадали. Въоръжен мъж стрелял срещу трите кули на френската банка "Сосиете женерал" в бизнес зоната "Дефанс". Стрелецът е избягал.

 

След това нападателят спрял такси и заставил шофьорът да го закара до булевард "Шан-з-елизе", съобщи ДПА. Според Ройтерс става дума за случайно спряна от мъжа кола. Шофьорът на автомобила описал пред полицията въоръжения си клиент и описанието съвпадало с кадри от охранителни камери, направени в централата на "Либерасион".

 

На пресконференция по повод нападенията Манюел Валс не потвърди категорично, че нападението в петък и днешното са извършени от един и същи човек, но каза, че полицията съпоставя фактите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят