Мистериозен вертолет вся смут над центъра на София

Хеликоптерът на "Хели Еър" имитира демонтаж на паметника, сн. БГНЕС

С контролиран от държавата полет над центъра на София хеликоптер имитира опит за демонтаж на паметника “13 века България” при НДК около 11 часа в понеделник. Мероприятието обаче се оказа заблуда за нищо неподозиращите не само столичани, но и за главния архитект на София Петър Диков.

 

Целта беше да се предизвика истерия и любопитство, като предстоят и нови подобни полети, обясниха от компанията извършила полета - “Хели Еър” пред Mediapool. От фирмата отказаха да посочат кой ги е наел, кога и къде ще бъдат следващите заходи заради клауза за конфеденциалност.

 

Телевизия е платила за зрелището, за да използва кадрите за реклама или телевизионен филм, съобщи “Сега”. От мястото на събитието предава ТВ7, която скоро се очаква да пусне нов телевизионен информационен канал News7.

 

Вертолетът се появи първо в 11 часа, а от него висеше дълго въже. Машината постоя няколко минути над паметника, след което се обърна и отлетя. След около двадесетина минути направи нов заход със спуснато въже, пак постоя няколко минути и отлетя отново без да се връща повече, видя Mediapool. Работниците на обекта, които очевидно бяха в заверата, само се усмихваха. Според ТВ7 първият опит за демонтаж на паметника не успял заради късото въже.

 

Съвсем сериозно обаче главният архитект на София Петър Диков заяви, че “хеликоптер не може и не трябва да демонтира паметника”. Той допълни, че не е запознат с акцията и не е давал разрешение за демонтаж.

 

Засега никой не иска да каже кой се крие зад рекламната акция. По-странното е, че държавните органи също твърдят, че не знаят какъв е този полет и от кого е поръчан. Типично по български институциите започнаха да си прехвърлят отговорността за случващото се в небето над София една на друга.

 

Първоначално от Столична община твърдяха, че нямат нищо общо с хеликоптера и не знаят за него. След проверка обясниха, че полетът е разрешен от Гражданска въздухоплавателна администрация към Министерството на транспорта и само е съгласуван със Столична община. В искането от “Хели еър” било посочено, че хеликоптерът ще лети в центъра на София между 10.30 и 11.30 часа на 4 февруари за целите на рекламно мероприятие, без да бъде конкретизирано какво е то и кой го поръчва.

 

Спазени са всички нормативни изисквания за полета, обясниха от Министерството на транспорта. След като компанията представи полученото разрешение от Столична община, държавната фирма “Ръководство въздушно движение” е разрешила контролиран полет над центъра на София, посочиха от ведомството на министър Ивайло Московски. От там уточниха, че “Хели еър” е една от големите и утвърдени компании на пазара, която разполага с всички разрешителни и не ги интересува кой и с каква цел наема техни машини.

 

По тази логика обаче нищо не пречи и терористи да наемат за рекламно мероприятие някой вертолет и да пуснат някоя и друга бомба над София след като само фирмата “Хели еър” се оказа отговорна за това кой я наема.

 

Иначе болшинството от участвалите в допитването за бъдещето на паметника при НДК се обявиха за неговото премахване. Столична община обаче има намерение до края на месеца да обяви конкурс, чрез който да се реши какво да има на негово място. Плановете са през лятото най-после да е ясна съдбата на паметника, като през есента мястото бъде обновено заедно с ремонта на околното пространство край НДК.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?