Мистериозна болест порази опиума в Афганистан

Мистериозна болест порази опиума в Афганистан
Мистериозна болест порази маковите полета в Афганистан, най-големия производител на опиум в света, и може да повлияе значително на производството му, съобщи в неделя високопоставен афганистански представител за борба с наркотиците.

Заради болестта, която засяга площи, засети с мак, най-вече в провинциите Хелманд и Кандахар, властите се надяват на значително намаляване на производството на опиум тази година.

"Естествена болест порази мака в петте провинции, които произвеждат 98  процента от афганистанския опиум", отбеляза афганистанският заместник-министър на вътрешните работи Дауд Дауд, който отговаря за борбата срещу наркотиците.

"На определени места макът е унищожен до 70 процента", допълва Дауд, който не уточнява вида на болестта.

Чисто пазарната реакция е, че в Афганистан цената на опиума вече е скочила с около 50 процента.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията съобщава, че макът е жертва на гъбична зараза.

Местните фермери обвиняват американските и британските войници, че са разпръсквали химически продукти, за да  унищожат мака, след като не са успели с други мерки като изкореняване на маковите насаждения и пръскане с хербициди.

Според прогнозите на ООН, заради болестта се очаква добивът да намалее с около 75 процента. Това със сигурност ще засегне доходите на талибаните. Макар че имат големи запаси от наркотика от предишни години, те превантивно са започнали да вдигат цената му. За голяма част от населението в Афганистан отглеждането на опиум е единствен начин за препитание.

Още преди три години се заговори, че администрацията на президента Джордж Буш разработва програма за унищожаване на насажденията от опиумен мак и кока с гъбична зараза. Шефът на Националната служба на Съединените щати за контрол на наркотиците Джон Уолтърс тогава предупреди, че тази мярка е много драстична и заразата може да не бъде овладяна. Негова е идеята опиумният мак и коката да се унищожават с хербициди. Тази практика е прилагана дълго време в Колумбия. Но самолетите, с които се пръска, много често стават мишена на наркотрафикантите.

В света има 200 хиляди хектара с опиумен мак. 95 процента се намират в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят