Мистериозни купувачи цял ден преговарят за "ГОРУБСО-Мадан"

Които и да са те, заплатите на работниците ще бъдат напълно изплатени, обеща Дянков

Сн. БГНЕС

През целия ден в четвъртък мистериозни трима инвеститори преговарят за придобиването на "ГОРУБСО-Мадан", но споразумение все още не е постигнато, въпреки че сутринта вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че края на деня закъсалото финансово предприятие на бизнесмена Валентин Захариев ще има нов притежател.

Пред БНТ Дянков обяви, че се водят разговори с трима кандидат-инвеститори, които са български дружества, занимавали се през последните години с минна дейност. Той обаче не съобщи кои са те.

 

В момента "Интертръст холдинг" на Захариев държи минното предприятие, чиито служители стачкуват втора седмица заради неплатени от месеци заплати. Отделно "ГОРУБСО-Мадана" има борчове към бюджета, а заради неспазване на условията на концесията за добив на подземни богатства миналата седмица икономическото министерство задейства процедура по отнемане на концесията.

 

След като новите мажоритарни собственици подпишат договора си, заплатите на миньорите и осигуровките им ще бъдат изплатени напълно и работата в мините няма да спира, обясни финансовият министър Симеон Дянков сутринта, но за такава сделка все още не е съобщено.

 

По информация от синдикатите разговорите с потенциалните инвеститори продължават, но заявиха, че не могат да кажат кои са те и предположиха, че резултатът от преговорите ще стане ясен в петък сутринта..

 

За "Горубсо – Мадан" по принцип има два варианта – единият е, както предлагат синдикатите, да влезе предприятието в несъстоятелност, обясни министър Дянков.

 

Тогава социалният министър Тотю Младенов може да даде пари на работниците, но поне година и половина няма да работи бизнесът. Другият начин е този бизнес да се купи от друг инвеститор. Според министър Дянков вторият вариант е по-добър, тъй като хем ще се изплатят заплатите на работниците, хем ще продължи да работи бизнесът.

 

По повод на тиражираната му закана към Валентин Захариев, че ще поиска пълна данъчна проверка на бизнеса му, финансовият министър обясни, че това съобщение е било силно преувеличено, защото министър не може да дава ултиматуми на частния бизнес.

 

Той поясни, че внимателно се е запознал с цените на оловото и цинка на международните пазари, на добиваните от предприятието количества и е стигнал до извода, че при сегашната конюнктура то не би трябвало да е на загуба. Последното означава лош мениджмънт, обясни Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес