Мистериозно заплашително писмо разтревожи Франция

Писмо от неизвестна мюсюлманска група която заплашва да атакува Франция в писмо до премиера Жан - Пиер Рафарен, озадачи французите.

Писмото, заплашващо да хвърли страната в "терор и разкаяние", не носи типичните белези на писмените послания на ислямските екстремисти, заяви министърът на вътрешните работи Никола Саркози, цитиран от Франс прес.

Първоначалната оценка на френските разузнавателни служби е, че заплахата не носи характерния почерк на ислямските екстремисти, заяви Саркози в отговор на журналистически въпрос по радио Ер Те Ел, без да уточни каква е разликата.

"Това не означава, че не възприемаме заплахата сериозно", подчерта той, но добави, че няма да има промяна в степента на тревога на гарите и летищата съгласно антитерористичния план Вижипират, която сега е червена, предпоследна преди максималната.

Писмото, доставено от куриер в понеделник в два парижки вестника - Монд и Паризиен, бе написано на френски със заглавие на арабски. В него неизвестната досега групировка "Слуги на Аллаха- мощните и мъдрите" заплаши Франция с атентати на нейна територия и в чужбина заради приетия закон, забраняващ религиозните символи в държавните училища, включително ислямската забрадка.

В писмото не се споменават бомбените експлозии срещу четири влака в Мадрид от миналата седмица, при които загинаха 201 човека. Но няколко пъти се споменава датата 10 февруари 2004 г., когато Франция прие закона за забрана на религиозните символи в училищата.

"С този закон се присъединихте към несправедливата агресия и сами решихте да се впишете в списъка на най-злите врагове на исляма", се казва в писмото, цитирано от АФП.

Неизвестната групировка заклеймява Франция като нация от хора, ядящи свинско и пиещи вино, съюзени със сатаната, и заплашва да потопи страната в терор, ако не бъде отменена забраната за носенето на ислямски забрадки в държавните училища.

От Паризиен и Монд казаха, че посланието е подписано от "командир Мосвар Бараев". Той беше лидер на чеченската група, която взе заложници в Московския театър през октомври 2002 г. и който загина по време на обсадата.

Споделяне

Още от Свят