Мистерия около разследването на незнайно как изчезналите мощи на Св. Йоан

Окръжният обвинител на Сливен твърди, че няма разследване, странно постановление го опровергава

Мистерия около разследването на незнайно как изчезналите мощи на Св. Йоан

Страстната седмица поднесе необичайно изпитание не само за вярващите, но и за разследващите органи. Ден, след като стана ясно, че частица от мощите на Св. Йоан Предтеча е изчезнала от сливенския храм "Свети Димитър", където бе изложена за поклонение от края на март, действията на прокуратурата остават неясни.

"Няма разследване на случая с обявената кражба на част от мощите на Св. Йоан Предтеча, както съобщават днес медиите", заяви в четвъртък окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов, цитиран от местното онлайн издание "Седмица".

Засега е започнала само полицейска проверка. С риск да не прозвучи добре за вярващите, Стефанов уточни, че мощите на светеца не са културна ценност по съществуващия у нас закон, а по каноните на църквата и вярата.

"От гледна точка на закона те нямат материална стойност и по тази причина според нас няма извършено престъпление. Прокуратурата дори не е сезирана и няма наблюдаващ прокурор по случая. Твърде много излишен шум се вдига и сме на път да станем за резил пред Европа с подобни интерпретации по случая”, каза още прокурорът.

Междувременно обаче в. "Сега" публикува на сайта си факсимилие от постановление на прокурор от Сливенската районна прокуратура, от което става ясно, че досъдебно производство има, без обаче да се уточнява автентичността на документа. Силно впечатление в него правят меко казано доста странните задачи, възложени от прокурора на разследващите полицаи като например – "да се назначи пресвета оценителна експертиза, която да се възложи на експерти от Светия синод". В постановлението пише, че стойността на реликвата не може да бъде оценена от експерт към РПУ Сливен.

Анатема за неизвестния грабител

Сливенският митрополит Йоаникий призова крадеца светите мощи на Свети Йоан Кръстител да се разкае и да ги върне, защото посегателството на свети мощи не само е кощунство, но и един от най-тежките грехове, който няма да остане ненаказан. Дядо Йоаникий може да анатемоса крадеца на мощите на Свети Йоан Кръстител, които изчезнаха от храм "Свети Димитър" в Сливен по време на вечерната служба.

Светите мощи, открити в Созопол, бяха посрещнати в Сливен тържествено на 29 март и останаха за поклонение през Страстната седмица.

"Няма да има мира нито на този, нито на онзи свят. Затова аз го моля... Това е тежък грях. Много тежък, много голям. Небето стои високо. Сега може Божието правосъдие да се забави, но рано или късно то ще задейства", призова Сливенският митрополит Йоаникий.

Според отец Евгени във всички храмове в Сливен ще се постави епитимия, която разказва какво се случва с крадците на мощи на светци. "Мощите ще бъдат лишени от чудотворната си сила за крадеца, те няма нито да лекуват, нито да помагат, защото са придобити с грях. Още по-голям грях пък било, ако те са взети с цел продажба. Кражбата на мощи е грях. Крадецът лишава от частица от вярата не само духовенството, но и всички вярващи, лишава ги от възможността да се докоснат до благодатта. Затова най-добре е този, който го е сторил да се покае и да върне костицата от мощите на Свети Йоан Кръстител в храма. И ще му бъде простено", заяви енорийският свещеник Йоан.

Свещеникът свърза земетресението, разтресло Сливен преди седмица, с извършеното светотатство. На 31 март в Сливен беше усетен трус със сила 4.2 по скалата на Рихтер.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обяви сензационната находка на мощите през лятото на 2010 г., каза пред бТВ, че е възможно силно вярващ човек или дори духовник да е извършил посегателството, за да продаде мощите.

"Сигурен съм, че божият гняв ще стигне крадеца, но гражданите на Сливен са благочестиви и мисля, че не бива да се притесняват", каза историкът и припомни, че на 19 места по света се съхраняват мощи на Йоан Предтеча, но за тях няма доказателства, че са истински за разлика от созополските, за които има надпис върху мощехранителницата и рождената дата на светеца. Ценната реликва била изследвана в Оксфорд, от където са потвърдили, че това са кости на човек, живял около 30-60 година след Христа.

Преди ден Божидар Димитров уточни, че е открадната частица от мощите. "Дали да се продаде на някой манастир на Запад или просто някой олигарх иска да си я сложи в златно кръстче и да си го носи на врата?! Надявам, се, че родната полиция, която ни пази така добре, ще я открие", добави Димитров.

Според секретаря на Сливенската митрополия Вълкан Янев кражбата е станала между 16.30 и 17 часа, докато дежурният свещеник е влязъл зад олтара за вечерната служба. През това време крадецът счупил червения восъчен печат на мощехранилницата. МВР не е уведомявано за случая, въпреки че заради 5-дневния престой на реликвата около храма е имало засилена охрана.

В ранния следобед в сряда половин дузина цивилни полицаи буквално се изсипаха в църквата "Св. Димитър" за разговори със свещениците. Храмът няма камери нито отвън, нито отвътре.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?