Мистерия около руско "революционно" ново оръжие

Русия е създала ново, революционно оръжие, което ще направи американския щит за ракетна отбрана безполезен, съобщиха в понеделник руски информационни агенции, цитирани от Асошиейтед прес. Руските агенции се позовават на високопоставен служител от министерството на отбраната на Русия, който пожелал анонимност.

Новината се появи в деня на най-голямото разширяване на НАТО със седем бивши комунистически държави.

Служителят, който не е назован с името си, казва, опитите, направени миналия месец по време на военните учения, ще променят драматично "философията" на развитие на руските ядрени сили. Ако новите оръжия бъдат активирани, те ще сведат до нула ефективността на който и да е американски ракетен щит, обяснява руският служител.

Той отбеляза, че новите оръжия няма да бъдат скъпи, но ще осигуряват "асиметричен отговор" на американската ракетна защита, която е твърде скъпа.

Междувременно Русия продължава изследванията в областта на ракетната отбрана и е постигнала успехи в някои сфери в сравнение с други държави, добавя служителят.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че опитите, извършени по време на военните учения миналия месец доказват, че Русия може скоро да създаде стратегически оръжия, които да пробият каквато и да е система за ракетна отбрана.

Тогава генерал Юрий Балуевски, първи заместник началник на генералния щаб на руските въоръжени сили, хвърли светлина върху изявлението на Путин, като обясни, че военните сили за изпробвали "свръхзвуков летящ апарат", който може да маневрира между земната атмосфера и космическото пространство.

Според военни анализатори новите мистериозни руски оръжия може да са маневрени бойни глави на балистични ракети или свръхзвукови крилати ракети, отбелязва Си Ен Ен.

Независимо от изявленията на Путин, че подобни нови оръжия не са насочени срещу САЩ, повечето наблюдатели виждат в действията на Москва отговор на американската ракетна отбрана.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?