Мистерия с органите на ирландски турист в България

Българските власти са започнали разследване, след като органите на мъртъв ирландски турист са били отстранени. Аутопсията на 34-годишния Майкъл Брейди, извършена в Ирландия, показала че тялото му е напълнено с дървени отпадъци, съобщи в сряда ББС. Според британската медия, органите на Майкъл Брейди са върнати на семейството му един месец по-късно, със съдействието на ирландските дипломати в София. В съобщението на ББС се посочва, че инцидентът е станал през октомври 2006 г.

Българската прокуратура обаче определя като абсурдни твърденията, че тялото на ирландеца е било напълнено с дървесина. От държавното обвинение обясниха пред Mediapool, че Брейди е починал през юли 2006 г. След като тялото му е транспортирано в Ирландия, неговите близки подали жалба с твърдението, че органите му липсват.

По случая е образувано досъдебно производство от Варненската районна прокуратура, което е прекратено през октомври м.г. тъй като не е установено закононарушение.

Разследването е водено за склоняване към самоубийство срещу неизвестен подбудител. Компетентните органи у нас установяват, че става въпрос за смърт по естествени причини. Експертите заключват, че Брейди е починал от оток на ларингса, причинил остра дихателна недостатъчност. Към момента на смъртта ирландецът имал 1.5 промила алкохол в кръвта.

След края на разследването на прокуратурата и по настояване на ирландските власти по случая е извършена  проверка от Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Антимафиотите също не са открили данни за престъпление.

От международния отдел на Върховната касационна прокуратура казаха, че при аутопсията на Брейди, извършена в България, не е взета повече от необходимата за изследване тъкан от органите.  Това е документирано и се потвърждава от назначените експертизи, казаха още от ВКП.

Споделяне

Още от България