Мистерия? Защо смъртните случаи от коронавируса в Германия са малко

Мистерия? Защо смъртните случаи от коронавируса в Германия са малко

Голям брой болни, но изключително ниска смъртност - остава мистерия защо Германия е изключение сред страните при епидемията от новия коронавирус.

С 20 смъртни случая от общо 10 999 заразени по официални данни от вчера смъртността в страната достига едва 0,18 на сто срещу близо 4 процента в Китай и Испания, 2,9 на сто във Франция и цели 8,3 процента в Италия.

"Заплетена работа... Всъщност нямаме отговор, навярно действа комбинация от различни фактори", призна тази седмица Ричард Пибъди, високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран в петък от Франс прес.

По-добро медицинско оборудване

Един от възможните отговори на този въпрос е, че при 25 000 легла в интензивните отделения с апаратура за обдишване Германия е оборудвана изключително добре в сравнение с европейските си съседки. Франция има към 7000, а Италия - около 5000. Берлин заяви в сряда, че през близките седмици се кани да удвои броя на тези болнични легла.

В момента има възможност пациентите да получават бързо лечение и засега няма опасения, че може да се изчерпи капацитетът на болниците в страната, както става примерно в Италия и в Източна Франция.

Което едва ли е достатъчно, за да обясни разликата в броя на смъртните случаи през първите седмици, при положение че съседните европейски страни също мобилизираха болниците си. Това обаче може да добие голямо значение в близките месеци, ако кризата се изостри, отбелязва Франс прес.

Преждевременно тестване

"Успяхме много рано да разпознаем болестта у нас, защото имаме преднина в диагностиката, определянето на патогена", казва пред агенцията Кристиан Дрощен, директор на Института по вирусология към берлинската болница "Шарите".

В съчетание с доброто териториално покритие от независими лаборатории в Германия, започнали да тестват хората още през януари, когато положителните проби още не бяха много, това предимство изглежда е дало възможност на германските медици да диагностицират по-точно болестта, отделяйки най-рисковите случаи за поставяне под карантина.

Големият брой лаборатории увеличава възможностите за проследяване - близо 12 000 проби дневно според оценка на Института "Роберт Кох" (ИРК), който ръководи борбата с епидемията на национално равнище.

Все още е трудно човек да се изследва в Германия, но според експерти е по-лесно, отколкото в други страни - стига да развиеш симптоми след контакт с доказано болен или да пристигаш от някоя рискова зона.

Разболяват се млади хора

"В над 70 на сто от потвърдените случаи досега става дума за хора между 20 и 50 години", обясни президентът на ИРК.

Заболяването се е разпространило най-напред главно сред сравнително млади хора в добро здраве, не толкова притеснени от риска, защото не са най-застрашената група.

Също като скандинавците първите инфектирани германци са се върнали в страната след заразяване по време на ски ваканции в Италия или Австрия.

Това обаче е знак, че епидемията в Германия едва започва. По данни на германския център "Статиста" близо 25 на сто от населението на страната е над 60-годишна възраст, което буди опасения за много повече смъртни случаи в близките дни, пише Франс прес.

Друго обяснение за разликата в смъртността дават по-специално италианците - в Германия не се изследват за коронавирус телата на починали лица.

"Посмъртните анализи според нас не са решаващ фактор. Приели сме по принцип, че на пациента е поставена диагноза, преди да почине", казват от ИРК пред АФП.

Такива тестове обаче се правят, например, във Франция.На практика, щом някой почине, докато е под карантина у дома си, а не в болницата, нищо чудно статистиката да го подмине, изненадано заключи в предаване на телевизия "Евронюз" Джовани Мага, директор на Института по молекулярна генетика към Националния изследователски съвет в италианския град Павия.

Защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия

Дойче веле цитира мнението на експерт, според когото разликата между Италия и Германия се дължи на различните подходи към разпространението на вируса. Тоест, дали здравеопазването ще се съсредоточи върху тежките и смъртните случаи или пък ще следи за невидимото разпространение на заразата. А това дава ефект и върху статистиката.

Проф. Хендрик Щреек, който ръководи Института по вирусология в Бон, е най-вероятно специалистът, проучил и прегледал лично най-голям брой заразени в Германия. На въпрос на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" как си обяснява ниската смъртност в Германия в сравнение с числата, идващи от Италия, проф. Щреек отговаря така: "Изобщо не съм изненадан. В Италия подложиха на тестове само най-тежките случаи със съответната симптоматика. А актуално изследване от Шънджън показва, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните. Само че децата развиват много по-лека симптоматика - или дори не развиват никаква.

Следвайки логиката на това изследване, според което 91% от хората изкарват КОВИД-19 само с леки или средни симптоми, италианците първоначално се съсредоточиха тъкмо върху оставащите 9 процента. В Китай първоначално също следяха само броя на умрелите - затова и в двете страни излиза, че има много повече смъртни случаи при много по-малко заразени. В Китай междувременно нещата се промениха - там вече от доста време правят масово тестове, за да установят броя на заразените", казва експертът.

Означава ли това, че в Италия има много повече заразени, отколкото показват числата? Да, смята проф. Щреек. Според него, в Италия заразата е много разпространена, но досега това си остава непроучено. В Германия е друго, обяснява по-нататък професорът: "В Германия от самото начало тестове се правят и на пациенти със съвсем леки симптоми. Пациентът, от когото е тръгнала заразата в Бон например, имаше само леко възпалено гърло. Сигурен съм, че в Италия него никой не би го тествал."

"Зюддойче Цайтунг" добавя и още една причина за високия брой на смъртните случаи в Италия: най-силно засегнати от пандемията са онези райони в Северна Италия, в които е съсредоточена икономическата и индустриалната мощ на страната. Много от хората в тези райони страдат от заболявания на дихателните пътища, тъй като въздухът там е силно замърсен. А както знаем, хората с такива заболявания са особено застрашени от коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус