Мистерията с битите у нас "тайнствени парашутисти" бе подета и от френските медии

Какво се е случило точно в нощта на 15 срещу 16 октомври в околностите на българския град Плевен, където петима души, представящи се за французи, имаха там странно преживяване, пита френското списание "Поан" в своя публикация, която бе препечатана в повечето френски медии и намери отражение и в американски, европейски и израелски електронни издания.

"Поан" припомня, като се позовава на предаденото от български медии, че французите са били взети за крадци, че е имало сблъсък с местни хора и че в колата им са били открити компютри и парашут за скок в тандем, неопренови костюми, професионален фотоапарат и други странни вещи.

Ранените, откарани в болница, са поискали да се свържат с посолството на Франция и са обяснили, че се занимават с екстремни спортове. Те са уточнили, че двама от тях са били спуснати през нощта със самолет над Румъния, че са се приземили на 40 километра от мястото, над което са скочили след отклонение на парашута им и че са се озовали на българска територия.

Другите трима французи пък са влезли на българска територия през летището в София, пише още "Поан".

Списанието цитира българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който обяснява пред български журналисти, че петимата французи са туристи и че са върнати обратно в Париж.

Туристите, както и специалистите по екстремни спортове може и да се впускат в странни подвизи, но е странно чак да бъдат спуснати през нощта над Румъния в неопренови екипи и то, за да се приземят после в България, отбелязва френското издание.

То посочва, че според негови източници, в случая е ставало дума за тренировъчна мисия на агенти на френското външно разузнаване (Генералната дирекция за външна сигурност - DGSE), чиято програма не е протекла според предвиденото.

На 26 октомври списанието отправя питане по въпроса към френския министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, намиращ се по това време на самолетоносача "Шарл де Гол", но той отговаря, че става дума за безобиден инцидент. Списанието допълва, че тримата ранени "френски любители на екстремните спортове" са били приети в болницата Перси в Кламар и състоянието им не будело безпокойство.

Въпреки разкритията на френското списание, Цветанов и днес продължи да се придържа към версията за туристите, предаде БНТ.

Пред медии Цветанов коментира: "Представители на БСП провокират този дебат да се обсъжда публично. Смехотворно е да говорим това. Това са лица, привърженици на екстремни спортове с приповдигнат адреналин. Тези лица са предадени на френската страна и нямат претенции към България, защото не са извършили престъпление на територията на страната, а са потърпевши".

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан даде да се разбере, че това е инцидент без особено значение, с който е запознат, но за който не желае да дава изявления.

Директорът на Генералната дирекция за външна сигурност във Франция е отказал коментар на информацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят