Мистерията с "фалита" на “Холдинг Пътища” се задълбочава

Дружеството, контролирано от Васил Божков, има задължения за над 137 млн. лв.

Съдия Румяна Чиналова, която гледа т.нар. дело “Октопод”, ще гледа искането за обявяване в несъстоятелност на контролираното от Васил Божков дружеството “Холдинг пътища”, съобщиха от Софийския градски съд. Делото е образувано по искане на мистериозната фирма “Групстрой” от град Левски, който стана известен с многото телефонни измамници.

Молбата на “Групстрой” е внесена в съда на 20 юли, но едва на 6 август “Холдинг Пътища” официално уведоми акционерите си и всички заинтересовани лица за искането ѝ. Причината е, че “Холдинг Пътища” е бил уведомен официално на 3 август. Дружеството “има основателни аргументи за възражения по внесената молба, които ще бъдат представени в предоставения ни едномесечен срок”, се казва в официалното съобщение на “Холдинг Пътища”.

Мистерия с фирмата

Дружеството с ограничена отговорност “Групстрой” е създадено през септември 2010 г. в град Левски с капитал 5000 лв. Собственици са Златко Илиев Петров с дял от 2600 лв. и Илия Петров Пантелеев с останалите 2400 лв. Предметът на дейност на компанията е широк спектър от услуги от транспортни с тежкотоварни автомобили до търговия с хранителни стоки, въглища и хотелиерство, показва справка в Търговския регистър.

Mediapool не успя да открие двамата съдружници. На телефона даден за контакт в Търговския регистър отговаряше счетоводна кантора.

Компанията не е регистрирана в Камарата на строителите. Регистрацията в строителната камара е задължителна, за да може фирмата да работи легално на строителни обекти.

Групстрой” не е позната в строителния бранш, показа допитване на Mediapool до собственици на компании в бранша. Според някои от тях фирмата най-вероятно е подставено лице и участва в поредната схема измислена от Васил Божков.

Групстрой” има да взима от клиенти и доставчици 302 хил. лв. към края на 2011 г. В същото време има задължения за 134 хил. лв., показва финансовият отчет на дружеството, публикуван в търговския регистър.

Компанията отчита печалба от 4000 лв. за 2011 г. Приходите и са възлизали на 25 000 лв. и са от строителство.

Загубата на “Холдинг Пътища” намалява на полугодието

Холдинг Пътища” приключва полугодието със загуба от 2.6 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на компанията, която се търгува на фондовата борса. Това е подобрение спрямо същия период на 2011 г., когато загубата е била 6.4 млн. лв.

Другите финансови показатели на компанията, контролирана от Васил Божков, обаче се влошават. Приходите на “Холдинг Пътища”, без тези на дъщерни дружества, са намалели почти наполовина за полугодието, до 4.3 млн. лв.

Задълженията на компанията с падеж над една година възлизат на 137.6 млн. лв., което е ръст от 5% спрямо края на юни 2011 г. По-голяма част от тях са към банки.

За една година “Холдинг Пътища” е успял да намали краткосрочните си дългове от 11 млн. лв. на 581 хил. лв.

Дълговете на “Холдинг Пътища” са към Уникредит Булбанк, швейцарската UBS, ПИБ, фирмата "ДСП-1" и "Еврофутбол", показва още неконсолидирания отчет на дружеството.

В края на юни заемът към "Уникредит Булбанк" е просрочен и се предоговаря. Задълженията на “Холдинг Пътища” към банката са за над 20 млн. евро.

Холдинг Пътища” е успял да предоговори кредитите си към ПИБ. Това е станало след ипотекиране на имоти на дружеството от групата "ПСТ Холдинг", също контролирано от Васил Божков, към което през последната година се прехвърлят активи от други негови компании.

В доклада за дейността на “Холдинг Пътища” няма информация да има дълговете към "Групстрой", което е поискало несъстоятелността на дружеството на Васил Божков.

Поредният фалит

Ако молбата на “Групстрой” бъде уважена от съда, това ще е второто инфраструктурно дружество сред контролираните от Божков, обявено в несъстоятелност.

Малко преди първа копка на участъка от Ямбол до Карнобат на магистрала “Тракия” през септември 2010 г., искане за несъстоятелност подаде друго дружество, контролирано от Божков, “Мостстрой”, което по-късно беше обявено във фалит. “Холдинг Пътища” е водещ партньор в строителството на най-дългия и скъп участък от магистралата.

Друго контролирано от Божков дружество - "Железопътна инфраструктура-холиднгово дружество" - пък поиска несъстоятелност на свои дъщерни компании.

Още пари за магистрала “Тракия”

Неофициално в бранша се говори, че фалирането на “Холдинг Пътища” е заради поискани още допълнителни пари за строителството на магистрала “Тракия”. Божков вече получи веднъж близо 30 млн. лв. заради слаби почви. Засега от пътната агенция категорично отказват да му дадат исканата сума. Това го е принудило на този ход, твърдят фирми от бранша.

Официално от холдинга и пътната агенция отричат да има искания за нови средства за строежа на “Тракия”. Факт е обаче, че Васил Божков не спази обещанието дадено на премиера Бойко Борисов да пусне 17-километровия участък от Ямбол до пътен възел Петолъчката на 1 август.

Според компании от бранша, познаващи похватите на Божков, ако не му бъдат дадени допълнителни пари магистралата може да не бъде готова и през февруари 2013 г., както е по договор. Изпълнителният директор на “Холдинг Пътища” Иван Иванов през април намекна, че най-вероятно ще искат удължаване на срока заради форсмажорни обстоятелства – тежката зима и придошлите реки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес