Мистерията с изчезналия Боинг продължава

Малайзийските власти отхвърлиха информацията, че самолетът е летял часове след последния контакт

Мистерията с изчезналия Боинг продължава

Все още няма никакви данни за изчезналия малайзийски самолет, като в четвъртък местните власти опровергаха информация на експерти от САЩ, че машината е продължила полета си още около 4 часа след последния контакт с наземните служби, предадоха осведомителните агенции в четвъртък.

Американски следователи, цитирани днес от в. "Уолстрийт джърнъл", твърдят че самолетът е продължил да лети около 4 часа след загубата на контакт с въздушния контрол в 1.30 ч. в събота сутринта (17:30 ч. по Гринуич в петък). Твърдението им се базира на данни, събрани автоматично от двигателите "Ролс ройс" на самолета.

"Американски служители по борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към тайно място, след като нарочно е прекъснал радиовръзката", пише в. "Уолстрийт джърнъл". По този начин самолетът може да е бил отвлечен, за да се използва по-късно за други цели.

В центъра си за наблюдение във Великобритания компанията "Ролс Ройс" е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 5 часа.

Малайзийският министър на транспорта Хишамудин бин Тун Хюсейн каза още, че големите плаващи обекти, засечени от китайски сателит, не са останки от полета на боинга, изчезнал с 239 души на борда на път за Пекин.

По-рано агенция Синхуа съобщи, че на китайски правителствен сайт са поместени снимки на предполагаеми отломки от изчезналия самолет. На сателитни снимки, направени на 9 март сутринта, се виждали "три подозрителни плаващи предмета" с различни размери. Най-голямата от предполагаемите отломки е 24 на 22 метра.

Китай ще продължи операциите по издирването на самолета "Боинг-777" на Малайзийските авиолинии, "докато има лъч на надежда", заяви китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Франс прес.

"Ние няма да се откажем да разследваме и най-малката следа, която бъде открита", каза Ли.

Самолетът с 239 пътници на борда, сред които 153-ма китайци, изчезна в събота между Малайзия и южната част на Виетнам.

Търсенето вече обхваща район от 27 хиляди морски мили (близо 90 хиляди квадратни километра, или почти площта на Португалия). Общо 12 нации, включително САЩ, Китай и Япония, участват в операцията по издирване. В нея са мобилизирани най-малко 42 кораба и 39 самолета. Днес бе съобщено, че кораби и самолети за издирване на изчезналия самолет изпраща и Индия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят