Мистерията с изчезналия кораб "Арктик сий" продължава

Мистерията с регистрирания в Малта кораб "Арктик сий", който, натоварен с дървен материал, изчезна на път от Финландия за Алжир, продължава. В петък стана ясно, че корабът най-вероятно е бил нападан два пъти. Появи се и поредната непотвърдена информация, че корабът е бил видян. Същевременно издирването на кораба, в което участват и руски военно-морски съдове продължава.

Британският вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на източник от Европейската комисия, твърди, че корабът с руски екипаж на борда е бил подложен не веднаж, а два пъти на нападение. Досега се знаеше, че на 24 юли корабът бил нападнат в шведски териториални води от 8 души с черни дрехи, представили се за полицаи. Те се качили на борда му и завързали за 12 часа екипажа. После претърсили кораба и едва след това го напуснали, без да вземат пари, нито нещо друго.

"От кораба са получени радиосигнали, които дават основание да се предполага, че корабът е бил обект на две нападения - веднъж близо до крайбрежието на Швеция, и втори път - край бреговете на Португалия", твърди сега източникът от ЕК. Той е токазал да даде повече информация, "за да не попречи на дейността на разследващите органи".

Източникът добавил, че в комисията си дават сметка какво означава да изчезне кораб, плаващ под флаг на страна членка на ЕС, но засега се отнасят скептично към версията, за участие на морски пирати.

"Засега може да се каже, че регистрираните нападения нямат нищо общо с традиционните актове на пиратство и въоръжено нападение по море", казал представителят на ЕК.

Принадлежащият на финландската компания "Солчарт Мениджмънт" кораб е потеглил, натоварен с дървен материал на стойност 1.8 милиона долара, от финландското пристанище Якобстад на 22 юли с цел на 4 август да пристигне в алжирското пристанище Беджайя. По думите на владелеца нму Виктор Матвеев корабът извършва рейсове по този курс вече няколко години подред.

Два дни след потеглянето му край шведския остров Оланд на кораба се качват осмината, представили се като служители на шведския контрол над наркотиците. След като те си тръгват без да намерят нищо на следващия ден екипажът на "Арктик сий" се свързал с Матвеев и казали, че при тях всичко е наред. Същото съобщили и на бреговата охрана на Белгия, чиито сътрудници се свързали с кораба, веднага след като научили за инцидента.

Смяташе се, че последен с екипажа се е свързал офицер от бреговата на охрана на Великобритания на 28 юли, който чул същото като колегата си от Белгия. Два дни по-късно корабът изчезнал в западната част на Бискайския залив.

Сега обаче се оказва, че по-всяка вероятност е имало още една връзка с екипажа, след като той е бил нападнат край бреговете на Португалия. Шведският вестник "Метро" пише, че капитанът на кораба е разговарял с представители на шведските власти на 31 юли и им казал, че маскирани лица са търсили на борда на кораба кокаин.

"Те бяха облечени в черно. Приличаха на американски войници от елитно подразделение и изглеждаха доста професионално. Заявиха, че търсят кокаин, натоварен на борда в Калининград. Говореха английски без акцент", цитира вестникът думите на капитана.

Калининградската областна митница обаче твърдят, че това съобщение е измислица и "пълна глупост". Корабът от 26 юни до 17 юли наистина е бил на ремонт в Калининград, след което обаче е бил прегледан в затворена митническа територия преди празен да отплава за Финландия за товарене на дървения материал. Освен това след натоварването във финландското пристанище Пиетарсаари корабът е бил проверен и финландската митница. Митническите органи на две държави да не успеят да намерят укрит на борда наркотик било от сферата на фантастиката.

Финландската компания, която през юли е натоварила дървения материал на борда на "Арктик сий" в пристанище Пиатарсаари, също отхвърля вероятността за наличието на "таен товар" на борда на изчезналия кораб. Когато на 20 юли корабът пристигна в Пиатарсаари, всичко беше наред, заявил изпълнителният директор на "Ботния шипинг" Юха Рясанен, цитиран от ИТАР-ТАСС. Трюмът беше напълно празен, документите на екипажа бяха изрядни, корабът успешно премина митнически и паспортен контрол, посочил директорът. Товарните работи също били изпълнение по всички изисквания.

Същевременно зачестиха информации от различни източници, които твърдят, че са забелязали кораба. В четвъртък най-напред се появи съобщението, че военният кораб от руския черноморски флот "Ладний" е преследвал изчезналия товарен кораб в района на Гибралтар. Малко по-късно испански медии съобщиха, че "Арктик сий", макар и без надписи и опознавателни знаци, е бил видян да влиза в испанското пристанище Сан Себастиян. Руските и испанските власти обаче опровергаха и двете съобщения.

В петък ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информирани европейски дипломатически източници, съобщи, че "Арктик сий" е бил забелязан от службите за морски мониторинг на НАТО в района на островите Зелени нос, в западната част на Африка.

Вестник "Файненшъл таймс - Дойчланд" също пише в петък, че корабът се намира в района на островите Зелени нос. Вестникът твърди, без да назовава поименно своите източници, че корабът е бил превзет от пирати, които са поискали откуп от 1,5 милиона долара. Източниците на вестника предполагат, че изчезването на кораба е дело на организирани престъпни групировки.

В търсенето на кораба участват две руски атомни подводници и 6 кораба от руския черноморски флот. Освен това руските космически войски се опитвали да открият кораба чрез спътник.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?