Мистерията с нощните дронове над Париж се задълбочава

Мистерията с нощните дронове над Париж се задълбочава

Малки радиоуправляеми безпилотни самолети са забелязани пет пъти над Париж през изминалата нощ, съобщи Франс прес в сряда, позовавайки се на полицейски източник. Апаратите, чийто брой не е установен, са забелязани от очевидци и от полицаи около чувствителни райони като Президентския дворец, американското посолство, близо до музейния комплекс "Домът на инвалидите", край Айфеловата кула и метростанциите Порт дьо Сен-Клу и Порт Клинянкур.

Приблизително в същите райони бяха наблюдавани да прелитат пет дистанционно управлявани самолета в нощта срещу вторник.

Властите са започнали разследване на "прелитане на летателен апарат над забранена зона".

Досега никой не е поел отговорност за дроновете.

В Париж нощните полети на дронове са напълно забранени, а за полетите им през деня се изисква разрешение от местните власти, отбелязва Би Би Си.

Законът не допуска полетите на всякакви летателни апарати на височина под 6 000 метра над централен Париж. Прелитането на каквито и да е апарати под тази височина, включително дронове, полицейски хеликоптери и хеликоптери -линейки може да става само с разрешение на властите.

Засечените полети на дронове над Париж се извършват на фона на повишени мерки за сигурност във френската столица след кървавите нападения срещу редакцията на в. "Шарли ебдо" и в еврейски магазин през януари.

Правителствен говорител отхвърли опасенията за риск за сигурността, като каза, че дроновете не са само парижки феномен. "Няма нищо притеснително. Дроновете са били засечени и е започнато разследване...Ние сме мобилизирани по случая, който се приема сериозно", заяви той на редовната си пресконференция, цитиран от Ройтерс.

На 20 януари безпилотен самолет прелетя над президентския дворец в Париж, а от октомври са регистрирани около двадесет прелитания на безпилотни самолети край ядрени централи във във Франция. Кой и с каква цел ги извършва засега не е известно.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?