Мистерията с подводницата край Стокхолм се задълбочава

Москва обяви, че плавателният съд е холандски, Хага отрича, издирването - без резултат

Любителска снимка, разпространена от шведското военно министерство.

Мистерията с тайнствената подводница, засечена край бреговете на Стокхолм още в четвъртък привечер, продължава. Шведската армия продължава да я издирва в Балтийско море и в понеделник, но все още няма никакви данни за нея.

 

В операцията по издирването участват 200 души, хеликоптери, военни кораби, минотърсачи.

 

Москва отрече информациите, че става дума за руска подводница, която се е повредила край шведската столица. Според източник от руското военно министерство тя е холандска, но от Хага в понеделник отрекоха твърдението.

 

Според руснаците обаче става дума за холандска подводница с дизелово-електрическо задвижване "Брюинвис", която миналата седмица е участвала в учения в близост до Стокхолм.

 

"Холандската подводница не е замесена и ние не участваме в издирването на шведските ВМС", заяви говорителка на холандското военно министерство.

 

Според нея подводницата "Брюинвис" е край Талин и се очаква да отплава за Холандия.

 

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война.

 

Претърсването на Балтийско море на по-малко от 50 км от шведската столица започна, след като когато армията заяви без подробности, че разполага с информация за "подозрителна подводна активност" от надежден източник и че 200 военнослужещи са ангажирани в операцията.

В. "Свенска дагбладет" съобщи, като се позова на анонимни източници, че операцията започнала след прехващането на радиосигнал на руски на извънредна честота.

 

Още шифрован радиотрафик от точка в архипелага до Калининградския анклав, където е щабът на руския Балтийски флот, бил прехванат в петък вечер. Кораби, хеликоптери и войници от амфибийната част и бреговата охрана претърсвали района за аварирала руска подводница.

 

В операцията участвал корветът "Висби", раполагащ с технология стелт и оборудване за борба с подводници. Ситуацията събуди спомени за епизод от Студената война - през 1981 година съветската подводница У-137 засяда в шведски води недалеч от голяма военна база на неутралната страна. Военните отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.

 

Инцидентът идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и скандинавските и балтийски страни - повечето от тях европейските членове на ЕС. Финландия миналата седмица обвини руския флот в опит да попречи на финландски изследователски кораб, плавал в международни води.

 

Миналия месец пък Швеция заяви, че два руски бойни самолета са навлезли във въздушното ѝ пространство и протестира пред посланика на Москва за "сериозното нарушение".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?