Мистерията с русото момиченце в Гърция вдъхва надежда на родителите на изчезнали деца

Откритото русо момиченце с неизвестен произход в ромски лагер в Гърция вдъхна надежда на хиляди родители на изчезнали деца в Европа, вярващи че могат да разпознаят в неговите черти тези на своето дете или да открият поне някаква следа.

В края на миналата седмица повече от 8000 близки на изчезнали деца се свързаха с гръцката асоциация "Детска усмивка", на която бе възложено да се грижи за малкото момиче. "Това често са родители, изгубили дете, които се надяват, които търсят прилика между тяхното и намереното дете. Гледат на това като миг надежда", обясни за АФП Делфин Моралис, заместник-генерален секретар на неправителствената организация "Европейска федерация на безследно изчезналите деца и децата – жертва на сексуално насилие". "Много хора се обаждат, питайки "Това моята дъщеря ли е?" Други имат идеи, предоставят информация".

"Семейството ми и аз сме изключително радостни от новината", сподели за Ай Ти Ви Кери Недъм, майка на Бен, британски малчуган, изчезнал на гръцкия остров Кос през 1991 година, когато е бил едва на 21 месеца. "Надяваме се, че изчезването на Бен ще бъде разследвано отново".

Сред подадените сигнали около десет случая с изчезнали деца са обект на по-задълбочени разследвания, за да се разбере дали има връзка между тях и момиченцето Мария. Капка в морето на фона на хилядите обезпокоителни случаи с изчезнали деца, регистрирани всяка година в Европа.

Общо "250 000 деца изчезват всяка година в Европа", което прави "едно дете на всеки две минути", според данните на Европейската комисия, уточнява Делфин Моралис. Тя обаче смята тези числа за относителни и подчертава, че "събирането на информация на европейско ниво върви доста мудно".

Сред тези случаи голяма част са деца, избягали от къщи, но има и такива, които са "отвлечени от единия си родител" след трудна раздяла. "Особено обезпокоителните случаи на изчезнали деца" представляват едва 2 до 5 на сто от всички случаи, което прави между 5000 и 12500 непълнолетни.

"Каква е истинската бройка?", пита се Ерик Музин, баща на Естел, изчезнала в Сен-е-Марн през 2003 година. "Десет хиляди деца, та това прави един малък град". Той смята за недостатък липсата на обща база данни за изчезнали деца. За момента не съм чувал за подобно нещо".

Близките на изчезнало дете могат да се обадят на телефон 116 000, функциониращ 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в 25 страни в Европа.

Асоциациите за защита на децата, обединени в "Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертва на сексуално насилие", си обменят информация и могат да разпространяват известия за изчезнали деца в други страни.

Снимката на момиченцето, намерено в Гърция, например, бе взета оттам и качена на сайта на френския Център за закрила на детето. В Белгия организацията "Чайлд фокъс", създадена от бащата на една от жертвите на убиеца педофил Марк Дютру, често прави кампании с разлепване на плакати с помощта на много доброволци.

Посланията все по-често се препредават чрез социалните мрежи. В някои страни се дава думата на близки на изчезнали деца в телевизионни предавания - миналата седмица родителите на малката британка Мади Маккан, изчезнала в Португалия през 2007 г., се помолиха за информация евентуални свидетели по една германска телевизия.

В някои страни се разпространяват "сигнали за отвличания". Във Франция този метод бе приет през 2006 г. и до голяма степен бе вдъхновен от плана "Амбър - сигнал за тревога", лансиран в Тексас през 1996 г. след отвличането и убийството на малката Амбър Хейгърман. От този момент методът се използва рядко, но успешно.

Всеки случай на намерено дете или възрастен, като Наташа Кампуш в Австрия през 2006 г. или държаните в плен жени в Кливланд, освободени през същата година, е повод за оптимизъм за родителите, някои от които чакат от години отговор на своите терзания.

"Това може да върне надеждата на семействата, това ни дава основание да продължим да издирваме деца и да се борим, да се борим за истината", смята Ален Буле, основател на Асоциацията на родителите на деца жертви преди повече от 20 години.

Бащата на Естел Музин се надява, че разследването около намереното в Гърция момиченце ще даде възможност да се узнае "какво точно се е случило и да се извлекат сведения".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?