"Мистичните" промени в Закона за хазарта уволниха шефа на ресорната комисия

Председателят на Държавната комисия по хазарта Димитър Терзиев е подал оставка в понеделник и министърът на финансите Симеон Дянков я е приел, съобщиха от министерството.

Според ведомствената пресслужба Терзиев се е мотивирал с "появилите се в публичното пространство спекулации, свързани с промените в Закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин".

"Не желая да създавам негативи и да предизвиквам атаки към комисията и министерството", е посочил Терзиев.

На страницата на Министерството на финансите се появи проект за промяна в Закона за хазарта, който предизвика недоумение основно с предлаганите в него текстове в преходните и заключителни разпоредби. С тях на практика се намалява данъкът върху игрите на числови и спортни залагания като държавното тото и частните игри "Еврофутбол" и "Еврошанс", собственост на бизнесмена Васил Божков и на гръцката компания "Интралот". Данъкът върху тези игри бе повишен от началото на тази година, като се изравни с данъка върху останалия хазарт и стана 15% върху направените залози.

Според предложените промени данъкът става 25%, но с него се облага разликата между залозите и изплатените печалби, което реално редуцира току-що наложения данък почти наполовина.

След като бе атакуван от Синята коалиция, че вероятно се е поддал на лобистки натиск, финансовият министър Симеон Дянков публично се разграничи от проектозакона, като каза, че никой не му го е давал за одобрение и се противопоставя на намалението на хазартния данък, който току-що е повишен. След поредно разграничаване по вертикалата на ресорните министерски служители, се стигна до Комисията по хазарт, която, според публични полупризнания на нейни служители, се е оказала автор на проекта.

Самият проект все още стои на интернет страницата на финансовото министерство.

Закон за изменение и допълнение на Закона за хазарта 

Мотиви

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес