Мистификация със скандалното пано в Брюксел

Мистификация със скандалното пано в Брюксел

Каквато и да е била целта на паното, което по идея на Чешкото председателството на Европейския съюз, бе издигнато във фоайето на сградата на Съвета на Европейския съюз, тя бе постигната поне по отношение на шума, който се вдигна, още преди официалното му откриване, което трябва да се случи на 15 януари.

Паното по замисъл трябва да изобразява шеговит и саркастичен поглед на млади художници към собствените им страни, членки на ЕС. Идеята е чрез изразните средства на модернистични инсталации те да покажат как виждат държавите си.

В понеделник български дипломати и журналисти се възмутиха от инсталацията, посветена на България в паното, и изработена, според подготвяната брошура към изложбата, от художничката Елена Джелебова. Инсталацията представлява страната ни като скачени един към друг нужници, представени в брошурата под името “турска тоалетна”, която у нас би се превела със звучната дума “кенеф”.

Информацията как са представени другите страни, обаче бе спестена от националните ни медии. Според кореспондента на в. “Труд” в Брюксел обаче някои други “национални” изображения не са по-малко предизвикателни от българското. Така например Великобритания е изтрита от картата на континента, Франция е представена с надписа “Стачка”, Холандия е цялата потопена във вода, от която стърчат минарета, Полша е подиграна с хомофобията си и е представена от образа на свещеник, който издига знаме на гей общност, Унгария е изобразена като щайга с дини, Люксембург е обявен за продажба и т. н.

Чешките журналисти, акредитирани в Брюксел обаче заподозряха “безпрецедентна манипулация”, съобщи БНР. Според тях повечето от националните елементи в художествения проект във фоайето на Съвета на ЕС, който е изработен от чешкия художник Давид Черни, вероятно са изпълнени също от него.

Брюкселските кореспонденти на чешката информационна агенция ЧТК са се опитали да издирят авторите, но открили, че голяма част от тях не съществуват, не са участвали в изложби и не са получавали наградите, описани в брошурата към проекта под името на всеки от тях.

Самият художник е опровергал пред журналистите отправените подозрения.

Българското министерство на външните работи прие “провокацията” без капка чувство за хумор и във вторник оттам съобщиха, че посланикът на Чехия в София Мартин Клепетко е бил повикан “за разяснения във връзка с проекта "Ентропа" на чешкото председателство на ЕС.

Според съобщението от МВнР директорът на дирекция "Европа II" в министерството Никола Калудов е “изразил възмущението на българската страна от начина на представянето на България в инсталирания панел в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел.

“За нас е извън всякакво съмнение, че представената визия за България е проява на лош вкус и асоциации, което се потвърждава и от коментара на "авторката" в рекламната брошура за изложбата”, е казал българският дипломат, цитиран в съобщението.Никола Калудов е заявил, че българската страна не приема и начина, по който е процедирало Председателството при подбора на творбите, без да бъде потърсен контакт или да бъдат държани в течение официалните български институции.

От министерството са поискали модулът на България да бъде незабавно отстранен преди официалното откриване на изложбата на 15 януари. Чешкият посланик е “изразил разбиране по отношение на българската реакция и е съобщил, че има данни, говорещи за фиктивност на цитирани автори на модули в инсталацията "Ентропа". Посланик Клепетко е допълнил, че в момента този въпрос се проучва.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа