Мит Ромни доближи още президентската номинация на републиканците

Мит Ромни спечели убедително срещу Нют Гингрич първичните избори на републиканците в щата Флорида, с което направи голяма крачка към номинацията на партията, която ще го изправи срещу президента Барак Обама в предстоящите избори за Белия дом.

След като потопи с негативна реклама основния си конкурент Гингрич, Ромни демонстрира впечатляващ триумф във вторник вечерта в ключовия щат Флорида, където спечели 46 процента от гласовете срещу 32 на сто за Гингридж.

На трето място остана бившият сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм с 13 процента, докато конгресменът от Тексас Рон Пол получи 7 процента от вота.

С победата си Ромни си върна политическата инициатива, която бе изгубил, след като Гингрич спечели на 21 януари първичните избори в Южна Каролина.

Победата дава на Ромни всички 50 делегати от Флорида за Националния конгрес на републиканците през август. За да бъде номиниран, кандидатът за президент трябва да получи подкрепата на 1 144 делегати.

Следващото състезание от битката, която се води щат по щат, е на 4 февруари в Невада. Следват Колорадо, Минесота и Мисури.
Ромни, който води добре организирана и добре финансирана кампания, досега спечели два от първите четири вота в първичните избори на републиканците – той победи в Ню Хемпшир и се класира втори в Айова и Южна Каролина.

Независимо от загубата във Флорида, Гингрич - бивш председател на Камарата на представителите, обеща да продължи борбата. Това означава, че надпреварата може да се окаже дълга, тежка и да нагнети напрежението между лагерите в Републиканската партия, което да намали шансовете ѝ за успех в изборите през ноември.

 

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?