Мит Ромни спечели първия телевизионен дебат срещу Обама

Мит Ромни успя да надделее в първия си пряк дуел срещу президента Барак Обама и спечели одобрението на 67% от зрителите, показа бързо социологическо проучване на CNN/ORC, проведено веднага след края на телевизионния дебат. Едва 25% от хората заявиха, че Обама е надделял в сблъсъка между двамата претенденти. Темите бяха данъчната политика, здравното осигуряване и икономическия растеж на САЩ.

Предварителните прогнози бяха, че Барак Обама ще се представи по-добре, но републиканецът премина в тотална атака през 90-те минути и успя да спечели преимущество.

Тактиката на Обама бе твърдо да защитава своите постижения и определи идеите на конкурента си като ”неработещи”, пише СиЕнЕн. Ромни обаче бе по-енергичният кандидат и атакува президента с важни за републиканците теми като високите данъци и реформата в здравното осигуряване. Обама се впускаше в дълги обяснения и чак в края им се фокусираше върху казаното от своя опонент.

Най-доброжелателните за Обама оценки бяха, че той е опипвал почвата и е затвърдил имиджа и позициите си, пише сайта ”Дневник”, цитирайки американските медии. Но дори в симпатизиращи на Демократическата партия медии първите реакции бяха, че той се е държал прекалено меко, изглеждал е "обезоръжен" и "не в своята игра".

”Изглеждаше сякаш Ромни искаше да е там (на дебата,бел.ред.), а президентът Обама не желаеше. Президентът не показа своята игра”, коментира стратегът от лагера на демократите и журналист в СиЕнЕн Джеймс Карвил.

Стратегът на републиканците и също коментатор в СиЕнЕн Алекс Кастеланос от своя страна заяви, че Ромни е узрял за момента и изглежда взима превес в преките дебати срещу своя съперник.

"Къде беше президентът тази вечер?", попита либералният телевизионен водещ Ед Шулц. Според колегата му Крис Матюс "В тази страна се води горещ дебат по телевизиите. Тук сме извадили ножовете, политиците се нападат и се представят и оборват факти. Какво стана снощи? Той отиде там обезоръжен!".

Предварително Ромни бе описван като аутсайдер в преките сблъсъци, защото от месеци насам Обама го описва като милионер, който не разбира проблемите на средната класа и обикновените американци. Ромни обаче притисна президента за слабия икономически растеж, относително високата за страната безработица и прекалено широката намеса на федералните власти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?