Мит Ромни спечели с малко ключовия Охайо, но Санторъм победи в други щати

Мит Ромни спечели с малко ключовия Охайо, но Санторъм победи в други щати

Мит Ромни успя да спечели първичните избори за кандидат-президент на републиканците в ключовия щат Охайо, но не успя да елиминира от надпреварата основния си конкурент Рик Санторъм, който удържа победи на други места, съобщиха световните агенции.

Според последните резултати от първичните избори в Охайо Ромни печели с минимална преднина. Резултатите от Охайо са смятани за ключови, тъй като досега в историята на американските избори няма избран президент, който да не е получил мнозинство в този щат.

 

Засега никой не може да каже какви са позициите в Охайо на сегашния президент Барак Обама, който се кандидатира за втори мандат.

 

Във вчерашния т.нар. супервторник се гласува в Джорджия, Охайо, Тенеси, Вирджиния, Оклахома, Масачузетс, Айдахо, Северна Дакота, Аляска и Върмонт, които излъчват общо 419 делегати за националния конгрес на републиканците. За най-важни се смятат резултатите в Джорджия, Охайо и Тенеси, в които битката е съответно за 76, 63 и 58 делегата.

Мит Ромни спечели в шест щата - Охайо (с 38 на сто от гласовете спрямо 37 на сто за Рик Санторъм), Айдахо (с 69 на сто), Масачузетс (72 на сто), Върмонт (40 на сто), Вирджиния (60 на сто) и Аляска (33 на сто).

 

Неговият основен конкурент Рик Санторъм печели в Оклахома (34 на сто), Северна Дакота (40 на сто) и Тенеси (37 на сто). Нют Гингрич излезе на първо място единствено в Джорджия (с 47на сто от гласовете).

 

Четвъртият претендент Рон Пол не успя да постигне нито една победа в първичните избори и партийните събрания в десетте щата.

 

Според вестник "Ню Йорк таймс" малката разлика в Охайо и пораженията му другаде показват, че Ромни продължава да бъде уязвим "на географска и идеологическа почва".

 

Докато републиканците и предизборният екип на Обама действат въз основа на допускането, че той е най-вероятният кандидат-президент, Ромни губи в щати в различни райони на страната.

 

На въпрос кой от кандидатите най-добре разбира проблемите на средния американец, едва двама от десетима от анкетираните в Охайо и Тенеси посочват Ромни, а според две трети това е Санторъм.

 

Битката за Охайо бе смятана за най-критична за това дали Ромни най-сетне ще придобие толкова солидни позиции по пътя към спечелването на партийната номинация или ще се изправи пред още по-дълга борба, подчертава нюйоркският всекидневник.

 

"Мит Ромни печели голямата награда в Охайо" излиза със заглавие "Вашингтон пост", който също смята този щат за критичен. Победата на Ромни над Санторъм с 38 към 37 на сто бе предшествана от изоставането му от Санторъм в анкетите през последните дни в щата, отбелязва вестникът. Той подчертава също,че нито една от победите на Ромни във Вирджиния, Върмонт, Масачузетс или Айдахо не е била ни най-малко изненадваща.

 

От гледна точка на Ромни победата му в Охайо е най-доброто доказателство, че той все още е сигурният кандидат за номинацията. Но ако Санторъм беше спечелил Охайо (заедно с Тенеси), това отново би показало, че сред републиканците има голяма част, която не приема Ромни въпреки неговите финансови и организационни предимства. И като белег за потенциалните проблеми пред бившия губернатор на Масачузетс 57 на сто от поддръжниците на Санторъм в Охайо твърдят, че биха били недоволни, ако Ромни спечели номинацията, а 55 на сто от привържениците на Ромни казват същото за Санторъм, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят