Мит Ромни спечели убедително и първичните избори в Невада

Мит Ромни спечели убедително и първичните избори в Невада

Фаворитът за спечелването на президентската номинация на републиканците в САЩ Мит Ромни победи убедително и на първичните избори в щата Невада, предадоха осведомителните агенции в неделя.

Бившият губернатор на Масачусетс благодари на избирателите и обеща да извърви целия път до Белия дом. Победата на Ромни е убедителна - според частични резултати от преброяването, цитирани от Си Ен Ен, той печели 47 на сто.

Втори е бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич с 22 процента, следван от члена на камарата от Тексас Рон Пол и бившия сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм съответно с по 19 и 12 на сто подкрепа.

Това е втората победа на Ромни за тази седмица в щатски първични избори след успеха му във Флорида във вторник с двуцифрена разлика. Предстоят избори сред активистите на Републиканската партия в Колорадо и Минесота, където Мит Ромни е печелил в предишната си кампания през 2008 г., и в Мичиган, където той е отрасъл и баща му е бил губернатор.

Ромни, който е бил мормонски мисионер в чужбина, победи на първичните избори в Невада отчасти благодарение на гласовете на мормоните в щата. Мит Ромни и Рон Пол положиха значителни усилия и финансови средства за кампанията в Невада, докато съперниците им Гингрич и Санторъм инвестираха малко време и пари в нея, отбелязва АП.

Победеният в Невада Нют Гингрич заяви, че ще остане в кампанията за първичните избори.

"Аз съм кандидат за президент на Съединените щати. Аз ще бъда кандидат за президент на Съедините щати", заяви бившият председател на Камарата на представителите Гингрич в Лас Вегас.

Въпреки второто си поражение поред от Ромни Гингрич каза: "Голямото мнозинство републиканци в тази страна искат алтернатива на умерения от Масачусетс".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?